Navigation Content
Gilda

Gilda

Mundson je zlokobni šef južnoameričkog casina koji saznaje kako se njegova desna ruka Johnny i njegova senzualna nova supruga Gilda već otprije poznaju

INFO

RedateljCharles Vidor

GlumciGlenn Ford, Rita Hayworth, George Macready, Joseph Calleia, Steven Geray, Joe Sawyer, Gerald Mohr

Sažetak

Kad jedne večeri u Buenos Airesu postane žrtvom pokušaja pljačke, američkom sitnom kockaru Johnnyju Farrellu (Glenn Ford) u pomoć pritekne i život mu spasi otmjeni Ballin Mundson (George Macready). Mundson je prilično arogantan čovjek koji u štapu ima skrivenu oštricu, ujedno i vlasnik kockarnice koji na Johnnyjev nagovor njega pristane angažirati kao svog čovjeka od povjerenja.

Johnny je sposoban momak spretan u otkrivanju varalica, zbog čega prilično brzo postane Mundsonov blizak suradnik i upravitelj kockarnice. No, kad se Mundson jednog dana s puta vrati s novom suprugom, izuzetno privlačnom Gildom (Rita Hayworth), Johnny će u njoj prepoznati svoju nekadašnju djevojku prema kojoj još uvijek nije ravnodušan.

To će uskoro primijetiti i Mundson, čovjek povezan i s organiziranim kriminalom, zbog čega će se između njega, zavodnice Gilde i Johnnyja stvoriti ljubavni trokut pun ljubomore i nepovjerenja.


Nakon zapažene i Oscarom za najbolju glazbu nagrađene romantične mjuzikl-komedije 'Djevojka s naslovne stranice', antologijska noirovska romantična triler-drama 'Gilda' drugi je zajednički projekt redatelja Charlesa Vidora (Zbogom oružje) i legendarne Rite Hayworth (Dama iz Šangaja). Riječ je o jednom od najvećih hitova svog vremena i po mnogima najuspjelijem film noiru ikad snimljenom, koji kritika u vrijeme premijere baš i nije mazila, no koji i danas uživa neosporan kultni status. Rita Hayworth u njemu je predstavljena kao femme fatale, a zbog iznimno uspješnog eksploatiranja njenog seksepila, ona je upravo zahvaljujući ulozi Gilde stekla nadimak 'boginja ljubavi'.

Slično 'Casablanci' i realizaciji ovog izvrsno režiranog, naglašeno atmosferičnog i sjajno glumljenog filma pristupilo se s nedovršenim scenarijem koji se i uz nepotpisanu suradnju Bena Hechta (Lice s ožiljkom, Ozloglašena) nadopisivao iz dana u dan. I veliki G. Ford (Cimarron, U 3 i 10 za Yumu), i R. Hayworth i vrsni karakterni glumac G. Macready (Detektivska priča, Putovi slave) odlično tumače kompleksne uloge, a uz fotografiju pet puta za Oscara nominiranog Rudolpha Matéa (Strani dopisnik, Ponos Jenkija) izdvojiti vrijedi i glazbu oskarovca Huga Friedhofera (Žena u izlogu, Najbolje godine naših života).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...