U devetom kolu kvalifikacija za odlazak na SP 2014 konferencije CONMEBOL, Bolivija i Peru odigrat će derbi začelja. I jedna i druga reprezentacija imaju male šanse za plasman među prvih pet (koji donosi put u Brazil) - Bolivija ima četiri boda iz sedam utakmica, a Peru je nešto bolji sa sedam bodova iz sedam utakmica.

Interesantna je činjenica da ni jedan bolivijski reprezentativac ne igra u Europi - jedan igra u Brazilu, dvojica u Argentini, a svi ostali u bolivijskoj ligi. Kako u Boliviji ne postoji nikakva klauzula o zabrani odlaska igrača preko Atlantika, čini se da im fali prave kvalitete. Kod Peruanaca situacija je bitno drugačija - oni se mogu pohvaliti s par istaknutih internacionalaca, kao što su napadači Pizarro (Bayern), Farfan (Schalke), a i Guerrero je nekad igrao u Bundesligi.

Najveća prednost Bolivijaca u ovom susretu je domaći stadion, no ne zbog njihovih navijača, već zbog nadmorske visine! Naime, Estadio Hernando Siless u La Pazu nalazi se više od 3600 metara nadmorske visine gdje je zrak rijeđi pa oni koji nisu navikli na takve okolnosti znaju imati problema i puno brže se umaraju. I Peru i Bolivija spadaju u andske države, no glavnina Peruanaca živi na razini mora u njihovom glavnom gradu Limi pa će prije ovog susreta morati na 'mini visinske pripreme'!

Peru je iskusniji i kvalitetniji i još uvijek ima kakve-takve šanse eventualnom pobjedom protiv Bolivije priključiti se borbi za 'Brazil', no ni Bolivijci nisu 'nogometni analfabeti'. Bolivija će pokušati stisnuti Peru na početku susreta i iskoristiti razvijenija pluća svojih igrača, no ako Peru izdrži početni pritisak, nema sumnje da će preuzeti igru i biti opasniji protivnik.

Kako će završiti ovaj neobični andski dvoboj, pogledajte na kanalu Arena 2 ili putem PPV usluge.