Navigation Content

Kraljević i prosjak

Kraljević i prosjak

The Prince and the Pauper

Izvrsna adaptacija književnog remek-djela Marka Twaina!

INFO

GlumciRobert Timmins, Jonathan Timmins, Alan Bates, Aidan Quinn

Sažetak

Šesnaesto stoljeće, Engleska. Tom Canty (Robert Timmins), sin lopova Johna Cantyja (Ian Redford), siromašni je dječak s londonske jadne i blatnjave periferije, koji svakodnevno trpi iživljavanja svog pijanog i okrutnog oca, a kraljević Edvard (Jonathan Timmins) sin je engleskog kralja Henrika VIII. (Alan Bates).

Bježeći pred očevim batinama, Tom se jednog dana našao unutar kraljevske ograde. Primijetio ga je kraljević i pozvao u palaču da se igraju. Kad su otkrili da su jako slični, kraljević je došao na ideju da zamijene odjeću i glume jedan drugoga. U Tomovim dronjcima Edvard je krenuo u pustolovinu izvan palače.

U palači, Tom je zbunjen i ne snalazi se u ulozi Edvarda: ne zna kako se jede nožem i vilicom, ne zna da mu čitava četa sluga treba donositi hranu za stol ili pomoći da se odjene. Vrlo brzo dvorom se proširi tužna vijest da je kraljević izgubio razum.

Vani, daleko od kraljevske palače, kraljević Edvard jednako tako djeluje izgubljeno na londonskim ulicama. A kad nađe jednog jedinog prijatelja, Milesa Hendona (Aidan Quinn), koji ga spasi od očevih batina, svojim ponašanjem pokazuje da baš nije pri čistoj, jer Milesu 'daje dopuštenje' da sjedne i obećava da će mu se izdašno odužiti kad postane kralj. No, dobrodušni Miles ne ruga se dječaku, nego se pravi da mu vjeruje...

Tako počinje jedna od najuzbudljivijih pustolovina što je ljudska i piščeva mašta može zamisliti, a zapisana je u klasičnom romanu i remek-djelu Marka Twaina. Twain je roman 'Kraljević i prosjak' napisao 1881. Bio je to njegov prvi pokušaj da napiše pravi povijesni roman. Otkad je napisan, roman je doživio bezbroj različitih adaptacija, filmskih ekranizacija, kazališnih predstava, televizijskih serija, crtića, slikovnica.

U ovoj verziji, snimljenoj prema izvrsnom scenariju Dukea Fendyja i Dominica Minghelle, nastupa nekoliko izvrsnih glumaca: Alan Bates, Aidan Quinn, Jonathan Hyde, a izvrsni su simpatični blizanci Jonathan i Robert Timmins. Obojici su uloge Toma i Edvarda bile prvi glumački angažman, a kasnije su glumili u više TV serija i filmova (serije Oscar Charlie, The Bill, Trial & Retribution, film Wimbledon itd.)
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...