Studenti, bračni par, Davor (Rade Šerbedžija) i Minja (Vlasta Knezović) suočavaju se s prvim problemima kad Davor ostane bez novčane potpore za nastavak studija.

Kako bi pomogla Davoru da završi studij, Minja prekine svoj i zaposli se kao nastavnica u osnovnoj školi u selu Crna Lokva. Tamo stanuje kod Ane (Alenka Rančić), koja živi sama s djecom, dok joj muž, gastarbajter, već tri godine radi u Njemačkoj.

Minji je ugodno pod novim krovom, no u školi se suočava sa spletkama kolega, pa mora pristati i na kompromise da bi sačuvala radno mjesto. Istodobno, Davor zapušta studij, nezadovoljan što ga žena izdržava, a započinje i vezu s nekadašnjom poznanicom Vandom (Mirjana Bohanec), situiranom gradskom gospođom...

Iako u osnovi melodramskog žanra, u filmu se krije suptilna društvena kritika o nefunkcioniranju društvene zajednice. Svojom realističnošću film jasno ocrtava društveni ambijent, ali i individualne psihe likova.

Krešo Golik autor je iznimnih filmskih ostvarenja poput 'Tko pjeva, zlo ne misli', 'Djevojka i hrast', 'Vila Orhideja', te antologijske TV serije 'Gruntovčani'. Film je snimljen 1973. i iste je godine na festivalu u Puli nagrađen Velikom brončanom arenom, Vlasta Knezović dobila je diplomu za uspješan debi, a Alenka Rančić za epizodnu ulogu, dok je film dobio Nagradu Ilustrovane politike za režiju filma u boji. Na festivalu u Nišu Alenka Rančić dobila je Nagradu za žensku epizodnu ulogu; Vlasta Knezović Povelju te Nagradu publike najpopularnijem glumcu.

 

INFO:

Scenarist i redatelj: Krešo Golik

Uloge: Vlasta Knezović, Rade Šerbedžija, Boris Dvornik, Franjo Majetić, Zvonko Lepetić, Fabijan Šovagović, Alenka Rančić, Edo Peročević, Mirjana Bohanec, Mia Oremović