Navigation Content

O ljudima i bogovima

O ljudima i bogovima

Des hommes et des dieux

Intrigantna i vrlo uspjela psihološka ratna drama nekadašnjeg glumca Xaviera Beauvoisa temelji se na istinitim događajima u ishodištu kojih je pogibija dvanaestorice hrvatskih radnika tvrtke Hidroelektra u Alžiru

INFO

GlumciLambert Wilson, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, Michael Lonsdale, Jacques Herlin, Loïc Pichon, Xavier Maly, Abdellah Moundy

Sažetak

Godine 1993. u starom franjevačkom samostanu Naše Gospe od Atlasa blagi ali odlučni otac Christian (Lambert Wilson) predvodi osmoricu svećenika koji osim u predanim molitvama i uređivanju vrta vrijeme provode i požrtvovno skrbeći o siromašnom lokalnom stanovništvu.

Nakon što na obližnjem gradilištu u terorističkom napadu bude hladnokrvno poklano 12 hrvatskih radnika, fratri predvođeni blagim no odlučnim ocem Christianom i iskusnim starim liječnikom Lucom (Michael Lonsdale) shvatit će da i njima prijeti smrtna opasnost.

A kad uskoro teroristi na čelu s energičnim Omarom (Abdellah Moundy) počnu intenzivno dolaziti u samostan i zahtijevati pomoć, te kad se svećenici nađu i na meti vojske, igra živaca s objema zaraćenim stranama postat će gotovo neizdrživa, a na kušnju će doći i istinska vjera i predanost službi samih fratara.

Psihološka ratna drama Xaviera Beauvoisa godine 2010. na festivalu u Cannesu ovjenčana je Grand Prixom i Nagradom ekumenskog žirija te nominirana za Europsku filmsku nagradu u dvije kategorije, kao i za nagradu BAFTA godinu poslije.

U središtu autorova zanimanja su intimne psihološke drame plahih svećenika suočenih sa smrtnom opasnošću i propitkivanjem odanosti Bogu i vjeri. Njih tumače neki od prvaka francuskog i europskog glumišta, poput velikog karakternog glumca M. Lonsdalea (Dan šakala, Ronin, München) i markantnog L. Wilsona (trilogija Matrix), koji karakterno slojevite likove uspijevaju učiniti uvjerljivima i životnima.

Podijeljen u svojevrsne epizode omeđene sa sedam pjevanih misa, film posredno progovara i o zapadnjačkom rasizmu i kulturalnom hegemonizmu, ali bez priklanjanja ikojoj strani.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...