Navigation Content

Bilo jednom u Kini

Bilo jednom u Kini

Wong Fei Hung

Jet Li u povijesnoj pustolovini Harka Tsuija, jednom od njegovih najcjenjenijih ostvarenja

INFO

RedateljTsui Hark

GlumciJet Li, Biao Yuen, Rosamund Kwan, Jacky Cheung, Steve Tartalia, Kent Cheng, Jonathan Isgar

Sažetak

Kineski grad Canton u drugoj polovini 19. stoljeća, u jednom od najtežih razdoblja kineske povijesti.

Doživjevši poraz u opijumskom ratu zemlja je samo formalno zadržala suverenost, dok njom stvarno vladaju utjecajne inozemne tvrtke i njihovi domaći predstavnici. Kinezi se nemilosrdno eksploatiraju i osiromašuju, a stranci u zemlju uvode struju, telegraf i nove ideje koje su često u suprotnosti s kineskom tradicijom.

U vrijeme ekspanzije vatrenog oružja i tradicionalne borilačke vještine ostaju po strani, a jedan od rijetkih koji se njima ustrajno bavi je mudri Wong Fei-Hung (Jet Li), filozof, liječnik i majstor borilačkih vještina. Sa svojim učenicima on je formirao i mjesnu zaštitarsku službu koja održava red u gradu, a ta služba predstavlja sve veću smetnju i gangsterima i stranim trgovcima kakav je prijetvorni i pohlepni trgovac robljem Jackson (Jonathan Isgar).

Rođen 1950. godine u Vijetnamu, kineski redatelj Hark Tsui već tri desetljeća uživa ugled jednog od najkreativnijih i najzanimljivijih filmaša, autora često na istinitim događajima i ljudskim sudbinama temeljenih djela epskog zamaha s likovima većima od života, koji naglasak stavlja na raskošno koreografirane akcijske scene i prizore borbi. Takva je i povijesna akcijska pustolovna drama "Bilo jednom u Kini", jedno od Harkovih najcjenjenijih ostvarenja, 1992. ovjenčano s četiri Hongkonške filmske nagrade.

Posrijedi je izuzetno zanimljiv i atraktivan predstavnik podžanra "martial arts", odnosno kung fu filmova, podžanra koji je vrhunac popularnosti doživio 1970-ih, kada je stekao i pomalo ironičan nadimak "eastern". Priče "easterna" u pravilu su smještene u određeno povijesno razdoblje te kroz akcijom garnirane nepretenciozne zaplete o sukobu dobra i zla zagovaraju određene vrijednosti i način života.

Takav je slučaj i s ovim filmom u kojem je okretni Jet Li (Romeo mora umrijeti, Smrtonosno oružje 4) ostvario svoju probojnu ulogu i koji je u vrijeme premijere doživio toliku popularnost da je kasnije snimljeno još pet nastavaka.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...