Navigation Content
Ubojstvo

Forbrydelsen

Nagrađivana danska triler-serija koja tijekom 20 napetih dana otkriva tragove i prati posljedice okrutnog zločina s kojim su na različite načine povezane razne strukture Kopenhagena

INFO

GlumciSofie Gråbøl, Ann Eleonora Jørgensen, Søren Malling, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Nicolaj Kopernikus

Sažetak

Na početku serije upoznajemo glavnu inspektoricu Odjela za umorstva koja tu dužnost obnaša posljednji dan prije odlaska u novi život. Jedna sasvim obična obitelj iz četvrti Vesterbro živi svojim uobičajenim životom i planira skoro preseljenje kad ih zadesi najgora noćna mora.

U isto vrijeme visokorangirani političar nalazi se u bespoštednoj kampanji u kojoj ima vrlo dobre izglede za pobjedu. Kako policijska istraga napreduje, svi će ti likovi postati umiješani u isti slučaj. Započela je istraga ubojstva i lov na počinitelja. U 20 dana mjeseca studenog životi svih likova će se stubokom promijeniti.

Zločin i lov na počinitelja povezat će sve likove u priči. Kako istraga napreduje, otkrivaju se duboke i dalekosežne posljedice zločina; gledamo spletke srednjoškolaca, društvenu zatvorenost useljeničkih krugova, djelovanje gradske administracije i bespoštednu izbornu kampanju u koju je na ovaj ili onaj način umiješan veliki broj ljudi...

Ovako sve počinje:

Sarah (Sofie Gråbøl) radi posljednji dan kao glavna inspektorica Odjela za umorstva. Dok se oprašta od kolega i svoga nasljednika uvodi u posao, Sarah dobiva uznemirujući novi slučaj.

Visokorangirani kopenhaški političar Troels (Lars Mikkelsen) usred je obećavajuće izborne kampanje, no bit će prisiljen promijeniti svoje planove. U kopenhaškoj četvrti Vesterbro Theis (Bjarne Henriksen) i njegova supruga Pernille (Ann Eleonora Jørgensen) planiraju se preseliti u novu kuću i ne sluteći da će ih do kraja dana zadesiti najgora noćna mora. Njihova 19-godišnja kći Nanna nađena je silovana i ubijena.

Istraga započinje, a Sarah odgađa preseljenje u Švedsku na tjedan dana. Njezin nasljednik na mjestu inspektora, Jan (Søren Malling), obećava Theisu da će učiniti sve kako bi se počinitelj pronašao. Političar Troels umiješan je u slučaj kad se otkrije da je automobil u kojem je nađena ubijena Nanna korišten u svrhe njegove kampanje. No, ostaje pitanje tko je vozio automobil u vrijeme zločina. Istodobno u Nanninoj srednjoj školi pojavljuju se novi, važni tragovi...


Dosad su snimljene dvije sezone serije, a u tijeku je i snimanje treće. Serija je s velikim uspjehom prikazana u dvadesetak zemalja diljem svijeta, a u Sjedinjenim Državama snimljena je istoimena američka inačica serije.

Serija je 2008. godine nominirana za EMMY (u kategoriji najbolje serije i glavne ženske uloge), a prošle je godine osvojila i prestižnu BAFTA-u u kategoriji "International Series", nadmašivši "Momke s Madisona", "Glee" i "Boardwalk Empire".

Priča je vrlo prepoznatljiva, inteligentno zamišljena i vrhunski producirana, a napetost raste iz nastavka u nastavak. Dvadeset nastavaka koji se odvijaju u 20 dana i glavno pitanje "Tko je ubio Nannu Birk Larssen?" sigurno će brojne gledatelje držati u neizvjesnosti.

Glumačka postava serije dobro je poznata međunarodnoj publici; ponajprije Sofie Gråbøl u ulozi Sare Lund (poznata po filmovima "Pelle, osvajač", "Noćni čuvar", "Mifune's Last Song"). Impresivne glumačke izvedbe ostvarili su i Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen ("Italian for Beginners", "Just like Home"), Søren Malling i Marie Askehave. Redatelj je Birger Larsen (poznat po režiji epizoda krimi-serija "Mankellov inspektor Wallander: Peta žena" i "Umorstva u Midsomeru").

Tim stručnjaka proizveo je produkcijski besprijekoran krimić visoke kvalitete. Ne samo da se radi o vrhunskom modernom trileru, nego i kroz prikaz društvenih zbivanja i problema serija dobiva na dubini i vjerodostojnosti.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...