Ovoga vikenda europski prvoligaški klubovi ne igraju svoje utakmice jer su na rasporedu kvalifikacijske utakmice reprezentacija, no niži ligaši i dalje su u pogonu. Među ostalim nogometnim sadržajima, ovoga vikenda na Otoku se igraju i susreti League 1 ili treće engleske lige. Iako na prvi pogled 'treća engleska liga' ne zvuči baš inspirativno, zapravo se radi o vrlo kvalitetnom i zanimljivom natjecanju. Za usporedbu valja reći da je vrijednost igračkog kadra klubova League 1 (prema Transfermarktu) u razini naše Prve lige (izuzev Dinama), a godišnji proračuni su im i veći. U trećoj engleskoj ligi igra se vrlo kvalitetan nogomet, a svake sezone poneki klub izdvoji se kako po kvaliteti, tako i po ambiciji. Ove sezone ime toga kluba je Crawley.

Crawley je prošlu sezonu odigrao vrlo dobro i osigurao direktan plasman u League 1 iako su u zimskom prijelaznom roku prodali dva važna igrača za ukupnu sumu od oko 2 milijuna funti. Iako se od Crawleya u prvoj sezoni treće lige očekivala samo konsolidacija i očuvanje statusa, momčad iz zapadnog Sussexa sezonu je počela odlično i svakako iznad očekivanja. Crawley je od četiri ligaška susreta dobio tri uz jedan poraz od rivala Swindona, a odličan posao napravili su u kupovima. Crawley je prošao prva dva kola Carling Cupa izbacivši renomirane Millwalla i Boltona te tako zaradio sudar s prvoligašem Swanseom, a prošli su u naredni krug LDV Trophy Cupa preko Gillinghama. Sjajan početak sezone za Crawley.

Portsmouth je prošlu sezonu odigrao katastrofalno i ispao iz Championshipa, što je rezultiralo rasipanjem respektabilnog sastava. Portsmouth je prije tri sezone ravnopravno igrao finale FA Cupa protiv Chelsea, a dvije godine prije toga je i osvojio najjači engleski kup, no to su bila neka druga vremena. Ove sezone Portsmouth još nema prvenstvenu pobjedu - upisali su dva remija i dva poraza, a s obzirom na formu Crawleya, niz poraza mogao bi im se produžiti...

Na kojoj razini se igra nogomet u engleskoj trećoj ligi provjerite na kanalu SportKlub+.