Čini se da obitelj Trogi prati ista sudbina kroz povijest. O tome razmišlja jedanaestogodišnji Ricardo (Jean-Carl Boucher) kad se sjeća onoga što mu je pričao otac (Claudio Colangelo): davno, davno, 1944. godine, u Italiji u koju su ušli Nijemci, jedan maleni dječak zvani Benito mora istupiti pred strogog njemačkog oficira zato što se zove Benito.

Sada, četrdesetak godina kasnije, kad nekadašnji mali Benito ima svog sina Ricarda, i Ricardo mora istupiti pred cijeli razred nove škole i objasniti odakle potječu njegovo ime i prezime. Dečki mu se rugaju i ne primaju ga u društvo. K tome, Ricardo vidi, iako ne zna točno značenje riječi hipoteka, da su druga djeca imućnija nego njegova obitelj, pa ga i to razlikuje od ostalih.

Ali njega više zanima jedna djevojčica zbog koje namješta frizuru. Osjeća da odrasta i da se mijenja. Maštovit i inventivan, ali nezadovoljan životom, smisli plan kojim će riješiti sve probleme - smislit će novu povijest obitelji i sebi stvoriti novi, popularniji identitet...


Ovaj izvrstan film o odrastanju djelo je kanadskog redatelja talijanskog podrijetla Ricarda Trogija, autora nevelikog ali višestruko nagrađivanog filmskog opusa (Québec - Montréal; Horologue biologique).

I ovaj je film bio nominiran za nagradu Jutra kao najbolji film, za režiju i glavnu mušku ulogu, te za nagradu Genie također za glavnu mušku ulogu i scenografiju, šminku i kostime, a Sandrine Bisson osvojila je nagradu Jutra za sporednu žensku ulogu.