Navigation Content
Let 93

United 93

Film bilježi događaje od 11.rujna na letu United 93, u jednom od otetih aviona koji se srušio blizu Shanksvillea nakon što su putnici i posada spriječili teroriste da stignu na svoj cilj - Bijelu kuću

INFO

RedateljPaul Greengrass

GlumciDavid Alan Basche, Olivia Thirlby, Liza Colón-Zayas, J.J. Johnson, Gary Commock, Polly Adams

Sažetak

Utorak, 11. rujna 2001. godine. Na aerodromu Newark uobičajena, savršeno kontrolirana gužva. Svi avioni polijeću na vrijeme i na nebu je sve mirno. U 6 sati i 43 minute poletio je avion United 93 za San Francisco.

Pratimo ulazak putnika, kojemu je prehodilo pomno izbrijavanje jednoga od njih, te pakiranje razdvojenih dijelova eksplozivne naprave. U aerodomskoj čekaonici među običnim putnicima sjede i četvorica koje prepoznajemo kao one koji su se pripremili za otmicu. Tek nekoliko sati kasnije kontrolor leta u slušalicama začuje nejasan glas koji kaže: 'avioni su oteti'.

Isprva nitko ne zna ništa, a izvanredne vijesti na CNN-u oko 10 sati djeluju nestvarno poput znanstveno-fantastičnog filma. Nijemi od šoka, svi zaposleni u kontroli leta šutke gledaju kako jedan od Twin Towera odjednom ima golemu rupu iz koje izbija dim, te doznaju da se u zgradu zabio 'manji avion'. I dok kamere i dalje počivaju na Twinsima, pojavljuje se još jedan avion i zabija se u drugi toranj.

Nakon prvog šoka, postalo je jasno da se radi o samoubilačkoj misiji, a panika i strah porasli su kad se preko kontrole leta čuje da su oteta još dva aviona, jedan od njih je i United 93...

Kao što je poznato, taj dan napadnut je i Pentagon, a pretpostavlja se da je cilj četvrtog zrakopolova bila Bijela kuća. Zahvaljujući domišljatosti i hrabrosti putnika, jedino taj zrakopolov nije postigao cilj. Na žalost, svi članovi posade, putnici i otmičari poginuli su.


O tim su hrabrim ljudima iste godine snimljena dva filma, televizijski, 'Flight 93', koji je bio nominiran za nagradu Emmy kao najbolji film i za režiju, te kino film Petera Greengrassa, 'United 93', koji je bio nominiran za Oscara za režiju i montažu. Radnja filma zbiva se u stvarnom vremenu, a režiran je tako da ga gledamo kao napeti dokumentarni film, iznimno je suzdržan i ekonomičan u dijalozima, režiji i kameri, potpuno realistično dočarava situaciju na aerodromu, u kontroli leta i u zrakopolovu. Posvećen je hrabrim putnicima i članovima posade.

Glumački ansambl djeluje cjelovito kao i čitav film i gotovo je nebitno nabrajati pojedinačne likove i uloge. Stoga je među brojnim nagradama što ih je film osvojio, glumački ansambl nagrađen zajedničkom nagradom. Osim nominacije za Oscara, film je osvojio 19 svjetskih nagrada, a većina je pripala Peteru Greengrassu za režiju.

Film je proglašen najboljim britanskim filmom 2006. godine, u Irskoj je poglašen najboljim stranim filmom, a tu su mu titulu dodijeli i filmski kritičari New Yorka, Bostona, Kansasa, Los Angelesa, Chicaga itd.

 

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...