Navigation Content

Snijeg u kolovozu

Snijeg u kolovozu

Snow in August

U svijetu punom mržnje, njihova jedina nada je čarolija. Vjeruj i sve se može ostvariti!

INFO

RedateljRichard Friedenberg

GlumciLolita Davidovich, Peter Anthony Tambakis, Adam MacDonald, Stephen Rea, Richard Friedenberg

Sažetak

Amerika poslije Drugog svjetskog rata. Michael Devlin (Peter Anthony Tambakis) i njegova dvojica prijatelja svjedoci su nasilja koje nad vlasnikom trgovine počini vođa bande Falconsa, Frankie McCarthy (Adam MacDonald). Vlasnik trgovine, Židov, u komi je, a Frankie i njegova nacistička banda imaju na oku dječake koji ih mogu odati, osobito Michaela. I policija ga ispituje, ali on ne želi ništa odati.

Rabin Judah (Stephen Rea), prijatelj nesretnog trgovca, također razgovara s Michaelom, no Michael i rabina uvjerava kako ništa nije vidio. Iako nije 'propjevao', postaje stalna žrtva raspojasanog i okrutnog Frankieja. Istodobno, sve češće svraća k rabinu na razgovor, koji predloži da ga Michael uči engleski, a zauzvrat će on njega učiti jidiš.

Među mnogim pričama koje čuje od rabina, Michaelu se posebno svidi priča o Golemu, moćnom čovjeku načinjenom od blata, kojega je prije 400 godina u Poljskoj stvorio Židov koji je poznavao Kabalu i tako spasio selo od progona vojnika. Frankie i njegovi kompanjoni jedne večeri premlate Michaela i on završi u bolnici s potresom mozga.

Njegova majka Kate (Lolita Davidovich) uči sina neka se ne boji kukavica poput Frankieja. Ali, banda napadne i gotovo nasmrt premlati i rabina. Frankie i Falconsi zatvoreni su zbog onoga što su učinili, no čim izađu iz zatvora spremaju okrutnu odmazdu, napast će i Michaela i njegovu mamu. Kad Michael to dozna, jedino što može smisliti jest da sam stvori Golema, onako kako mu je pričao rabin...


Ova uzbudljiva i potresna drama neobične priče prati se s napetošću od početka do kraja, jer je razvoj događaja nepredvidiv, ozračje bogato i sugestivno, a sva tri glavna lika neobično zanimljiva: dječak, majka i rabin. Na suptilan način film govori o odnosu prema Židovima i judaizmu, o nacizmu i nasilju, o ljudskosti i prijateljstvu, koji mogu pobijediti zlo.

Za ulogu rabina S. Rea bio je nominiran za nagradu Emmy, jednako kao i redatelj Richard Friedenberg, te producenti za najbolji TV film 2001. godine. No, glumačko je priznanje nedvojbeno zaslužio i P. Tambakis, mladi glumac neobične sugestivnosti. U vrijeme snimanja filma Tambakis je imao sedamnaest godina, ali je, zahvaljujući krhkoj tjelesnoj građi i djetinjem licu krupnih očiju, izvrsno odglumio desetogodišnjaka.

Film je snimljen prema istoimenom romanu američkog pisca irskog podrijetla Petea Hamilla, s nekim autobiografskim elementima. Hamill je autor sedam romana, dviju zbirki priča i svog najpoznatijeg bestselera, memoara 'A Drinking Life'. Autor je brojnih uspjelih filmskih scenarija (Doc, The Gift).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...