Navigation Content

Prvi svjetski rat iz zraka

Prvi svjetski rat iz zraka

The First World War from Above

Priča o Prvom svjetskom ratu iz jedinstvene zračne perspektive

INFO

Sažetak

Prvi svjetski rat iz zraka duboko ponire u ovo epsko povijesno poglavlje s pomoću dva iznimna povijesna otkrića - zračnih fotografija iz zbirke Carskog ratnog muzeja, koje su razvijene prvi put nakon što su snimljene prije više od devedeset godina, te s pomoću fascinantnih arhivskih snimki.

Novootkriveni materijal, snimljen kamerom privezanom za francuski cepelin u ljeto 1919., više-manje prati rutu zapadnog bojišta i bilježi eksplicitne detalje razaranja. U ovih senzacionalnih 48 minuta pohranjeno je lice Europe tek koji mjesec nakon što je oružje utihnulo - nijema je to snimka trenutka i povijesti.

Zbirka od 150.000 izvornih fotografija koje su snimili ratni piloti u Prvom svjetskom ratu bila je svojedobno revolucionarna: zapovjednici su prvi put iz Božje perspektive mogli sagledati bojište. Danas one prikazuju posve novi aspekt rata: ne samo razaranja nastala u borbama nego i ljudske priče vidljive jedino iz zraka.

U ovom je filmu upotrijebljena računalno generirana slika kako bi se rekonstruirale neke bitke, a usput su zabilježene riječi povjesničara i posjeti ključnim punktovima u Flandriji i Francuskoj kako bi se ispripovijedale nevjerojatne priče o izgubljenim i dobivenim bitkama, te odala počast vojnicima i civilima koji su u njima odigrali svoju ulogu.

Ovaj film također pozornost skreće na herojske pripovijesti pilota, tzv. zračnih vitezova, koji su se u nebo vinuli kako bi u neprijatelja uperili ne samo oružje nego i kamere.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...