U srijedu navečer, na Veliku Gospu, prijateljski nogometni susret odigrat će reprezentacije Hrvatske i Švicarske. Utakmica se igra na Poljudu, kako je i red, budući da je novi izbornik Hrvatske, Igor Štimac, Dalmatinac, no teško da će od punog Poljuda dobiti pljesak - sigurno ne unaprijed, a možda ipak ako Hrvatska pobijedi i odigra dobro... Za premijeru novog izbornika vodstvo HNS-a je moglo izabrati i nešto lakšeg protivnika jer Švicarci su jedna ozbiljna reprezentacija koja ima glavu i rep i koja drži vrlo visoki nivo - plasirali su se na zadnja dva Svjetska prvenstva, te na dva od zadnja tri Europska prvenstva.

Kako je termin ovog meča dosta nezgodan - sredina ljeta, kad se još ne igra ozbiljan nogomet, a neke lige još nisu ni počele - od ovog susreta ne treba očekivati da nam donese neku ekstra kvalitetnu igru, no definitvno će se iz njega moći pročitati 'programsko usmjerenje' novog izbornika. Kao nogometni komentator Štimac se pokazao elokventan i mora mu se priznati da dobro čita igru, no jedno je pratiti susret iz novinarske lože, a drugo s užarene klupe hrvatskog izbornika...

Štimac nema puno vremena jer prvi susret kvalifikacija za odlazak na SP 2014 u Brazilu Hrvatska igra početkom rujna. U pogledu igračkoga kadra u odnosu na Bilićevu eru, Štimac nije puno mijenjao - riješio se nekolicine igrača koji su i tako bili popuna (Dujmović, Šimunić, Kalinić), a odlučio pozvati nekolicinu mladih - Vukušića, Kovačića i Maloču; na žalost ova potonja dvojica neće debitirati za reprezentaciju jer su se u međuvremenu ozlijedili, no za njih ima vremena.

Od prijateljskih susreta u ovakvim ljetnim terminima ne valja puno očekivati, pogotovo u drugim poluvremenima kad krenu brojne izmjene, no to neće biti dovoljno opravdanje za eventualan poraz ili lošu igru Hrvatske. Nadajmo se da će Luka Modrić biti raspoložen kad se opet nađe u prijateljskom okruženju što je garancija dobre igre Hrvatske i nadajmo se dobrom startu ove nove Hrvatske!!

Hoće li Vatreni na Velu Gospu do pobjede protiv neugodne Švicarske, pogledajte na kanalu HTV 2.