Navigation Content

Provjerena kopija

Provjerena kopija

Copie Conforme

Juliette Binoche u drami slavnog iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija preispituje smisao života i umjetnosti

INFO

RedateljAbbas Kiarostami

Glumci Juliette Binoche, William Shlimell, Jean-Claude Carriere, Agathe Natanson, Gianna Giachetti, Adrian Moore, Bill Murray

Sažetak

Engleski pisac James Miller (William Shlimell) u toskanskom gradiću predstavlja svoju najnoviju knjigu, Provjerena kopija, u kojoj dokazuje kako u umjetnosti originalnost nije bitna.

Na tome je predavanju lijepa Francuskinja (Juliette Binoche), koja želi da joj autor potpiše knjigu, pa mu ostavi svoju adresu jer ne može ostati do kraja. James je posjeti, a ona ga povede na vožnju po okolici. Razgovaraju o knjizi, smislu života i o tome, kako kaže James, da su ljudi zaboravili najvažnije: život se živi radi zadovoljstva...

Francuski film 'Provjerena kopija' zanimljiva je drama iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija (Teheran, 1940.), koji je svjetsku slavu stekao art filmovima u kojima preispituje smisao života i umjetnosti. Smatraju ga jednim od najvećih redatelja današnjice, a svakako najistaknutijim autorom iznimo zanimljive i plodne iranske kinematografije.

Jean-Luc Godard o Kiarostamiju je rekao: "Film počinje s D. W. Griffithom, a završava Abbasom Kiarostamijem", a Martin Scorcese smatra da Kiarostami predstavlja najvišu razinu umijeća u filmskoj umjetnosti. U ovom svom filmu (koji je ujedno i njegov prvi igrani film izvan Irana), Kiarostami je postigao jednostavnost i minimalizam koje, kako kaže, nikad nije namjerno želio postići, ali su došli prirodno.

Zbog tematske sličnosti, film je često uspoređivan s Putom u Italiju R. Rossellinija, dobio je pozitivne ocjene kritike te osobite pohvale na račun glume (Juliette Binoche i operni pjevač William Shimmell). Juliette Binoche za ovu je ulogu nagrađena Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Cannesu. Film je osvojio nagradu Golden Spike kao najbolji na festivalu u Valladolidu.

Abbas Kiarostami izniman je umjetnik, ne samo redatelj, nego i scenarist, pjesnik i fotograf. Autor je niza kratkih i dokumentarnih filmova, a imao je i niz izložaba.
Godine 1997. Kiarostami je nagrađen UNESCO-vom Zlatnom medaljom za dostignuća u područjima filma, slobode, mira i tolerancije, a 2005. primio je nagradu za životno djelo na festivalu u Erevanu. Osvojio je i više uglednih redateljskih nagrada, među ostalima nagradu Francois Truffault (festival Giffoni) i Akira Kurosawa (San Francisco), te Počasnog leoparda u Locarnu. Gotovo da je svaki njegov igrani film nagrađen ili bar nominiran na nekom od najuglednijih međunarodnih filmskih festivala.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...