Navigation Content

Božanstveni dani

Božanstveni dani

Days of Heaven

Temperamentni farmer nagovori svoju djevojku da se uda za bogatog, ali umirućeg vlasnika farme kako bi jednog dana naslijedila imanje...

INFO

RedateljTerrence Malick

Glumci Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard, Linda Manz, Robert J. Wilke, Jackie Shultis, Stuart Margolin

Sažetak

Sjedinjene Države, početak 20. stoljeća. Čikaški radnik Bill (Richard Gere) odlazi sa svojom djevojkom Abby (Brooke Adams) i mlađom sestrom Lindom (Linda Manz) u Teksas, gdje se sve troje zaposle kao poljski radnici na imanju imućnog farmera (Sam Shepard).

Bill dozna da je farmer teško bolestan i da mu je ostala godina dana života te nagovori Abby, koja se farmeru jako sviđa, da se uda za njega, kako bi, nakon njegove očekivane smrti, naslijedila farmu.

Međutim, brak s Abby farmera kao da je preporodio, a i ona se sve više emocionalno veže za njega. Impulzivni Bill, koji je pri odlasku iz Chicaga ubio čovjeka, postaje sve više obuzet ljubomorom...


'Nebeski dani' film je čudesne ljepote i ugođaja, u kojem je Terence Malick (nagrađen za režiju u Cannesu) obogatio svoj 'prirodoslovni' pristup iz prvijenca 'Pustara' etnografskim začinima, a 'proklete ljubavnike' upleo u erotski trokut. Malick je navodno bio inspiriran američkim filmom 'Gradska djevojka' iz 1930. legendarnog njemačkog sineasta F. W. Murnaua, no osnovica priče 'Nebeskih dana' kao da je prepisana iz poznatog romana Henryja Jamesa 'Krila golubice'.

Glavnu je ulogu trebao igrati John Travolta, ali sjajno ga je zamijenio onda nepoznati Richard Gere. Fascinantna je i Brooke Adams (Invazija kradljivaca tijela, Kuba), koja je u to vrijeme bila jedna od najzanimljivijih američkih glumica, te posebno tinejdžerica Linda Manz čiji lik priča čitavu priču.

Genijalni kubanski snimatelj Nestor Almendros nagrađen je Oscarom (nominirani su bili i kostimi, zvuk te glazba - Ennio Morricone), a zanimljivo je da je susnimatelj bio glasoviti Haskell Wexler, potpisan samo na odjavnoj špici kao dodatni snimatelj, pa nije ni bio nominiran, mada je kasnije tvrdio da je upravo on snimio više od pola materijala.

Terrence Malick se nakon 'Nebeskih dana' potpuno povukao iz svijeta filma i javnosti, o njegovom životu ispredale su se legende, da bi se nakon više od dvadeset godina trijumfalno vratio filmu adaptacijom romana Jamesa Jonesa 'Tanka crvena linija', kojim je ponovno osvojio Cannes i niz oskarovskih nominacija.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...