Navigation Content

Tuberkuloza: Bijela smrt

Tuberkuloza: Bijela smrt

Tuberculosis: The White Death

Priča o povijesnoj evoluciji tuberkuloze, njenim razornim posljedicama i znanstveno objašnjenim uzrocima

INFO

Sažetak

Tuberkuloza je bolest koja od davnina prati čovječanstvo. Analizom ostataka pračovjeka znanstvenici su utvrdili da su i oni bolovali od tuberkuloze, a njeni tragovi pronađeni su i u kralježnicama mumija tri tisuće godina prije Krista.

Iako su posljednje masovne epidemije zabilježene početkom 20. stoljeća, tuberkuloza se nakon više desetaka godina vraća na velika vrata: trenutno je njome zaražena gotovo trećina svjetskog stanovništva.

1905. godine, njemački mikrobiolog i istraživač Robert Koch dobio je Nobelovu nagradu iz medicine nakon što je otkrio bacil tuberkuloze.

Vidjet ćemo priču o čovjeku koji je svojim uspjesima, ali i neuspjesima, ostavio trajan pečat u poodručju mikrobiologije i infektivnih bolesti. Slično Kochovoj objavi 1882. godine da je pronašao lijek za tuberkulozu, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća najavljeno je da će ta bolest biti iskorijenjena do 2010. Ni prvo ni drugo nije se ispunilo.

Pojava side i evolucija rezistentnih sorti bacila turberkuloze nas je, u mnogim slučajevima, vratila u dane kada je jedina opcija za oboljele bilo liječenje u sanatorijima.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...