Navigation Content

Kull Osvajač

Kull Osvajač

Kull the Conqueror

Barbarin Kull neočekivano postane kralj nakon što mu stari kralj preda svoju krunu...

INFO

RedateljJohn Nicolella

GlumciSven-Ole Thorsen, Kevin Sorbo, Thomas Ian Griffith, Karina Lombard, Tia Carrere, Roy Brocksmith

Sažetak

U dalekoj, dalekoj prošlosti ljudima su vladali demoni. Bijaše to vrijeme zle vještice Akivashe, vladarice pakla na Zemlji Acherona. Nju je porazio bog Valka i na mjestu Acherona uzdigao slavno kraljevstvo Valusiju u kojem je od mračnih vremena ostao tek jedan plamen kao spomen na pobjedu nad zlom.

Stoljećima kasnije Valusijom vlada oholi kralj Borna (Sven-Ole Thorsen) kojeg u dvoboju porazi mladi i hrabri barbarin Kull (Kevin Sorbo).

No, umjesto da kruna pripadne vođi Kraljevske garde, generalu Taligaru (Thomas Ian Griffith), Borna na izdisaju krunu preda Kullu čime izazove Taligarin bijes, ali i Akivashino uskrsnuće. I dok se Kull, zaljubljen u robinju Zaretu (Karina Lombard), pokušava učvrstiti kao vladar, Akivasha odluči ponovno osvojiti vlast nad ljudima zavodeći samoga Kulla...


Američki književnik Robert E. Howard (1906-1936) osvojio je milijunsku čitateljsku publiku svojim fantastičnim pričama o mitskom junaku Conanu. Iznimno filmične, Howardove su priče doživjele uspješne ekranizacije u spektaklu 'Conan Barbarin' iz 1982. i njegovom nastavku iz 1984.

Filmovi su trebali prerasti u trilogiju i već je sve bilo spremno za snimanje filma 'Conan the Conqueror' kada je interpret naslovnog junaka Arnold Schwarzenegger odustao od novog angažmana. Stoga su producenti prekrojili scenarij i umjesto Conana u središte zbivanja doveli drugog Howardova junaka Kulla.

Film 'Kull Osvajač' snimljen je 1997., a zanimljivo je da su američki producenti uz Slovačku u kojoj je realizirana glavnina priče, za mjesto snimanja odabrali i Hrvatsku, i to nacionalni park Kornati i otok Murter.

Howardove likove i svjetove scenaristički je prilagodio Charles Edward Pogue (Muha) koji se sličnom tematikom 'mačeva i vračeva' bavio i u godinu dana ranije snimljenom filmu 'Zmajevo srce'. U ovom je pak filmu radnja smještena u daleku prošlost u kojoj svrgnuti vladar barbarskog podrijetla Kull pokušava vratiti tron boreći se protiv uskrsle zle vještice Akivashe.

Kompilacija dobro poznatih motiva iz Howardove literarne ostavštine, film je predstavio kompetentno režirane akcijske prizore i specijalne efekte inventivno spajajući estetiku fantasyja i ritmove hard rocka. Redatelj mu je pokojni John Nicolella (1945-1998) koji je preminuo godinu dana nakon premijere filma ostavši najpoznatiji po radu na seriji 'Poroci Miamija' za što je nominiran za nagradu Emmy i po nizu televizijskih filmova (Vanishing Son, Rock Hudson).

Naslovnog je junaka odglumio maloekranski snagator Kevin Sorbo (serije Hercules i Andromeda), dok se u ulozi njegove neprijateljice vještice Akivashe našla popularna Tia Carrere (Istinite laži, serija Relic Hunter).

U ostalim su ulogama Thomas Ian Griffith (Vampiri, xXx), Harvey Fierstein (Torch Song Trilogy, serija Kafić 'Uzdravlje') i Korina Lombard (Murder at the Cannes Film Festival, serija The L Word). Zanimljivo je da je za 2008. godinu najavljen novi film o Conanu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...