Navigation Content

Ludi rimski carevi

Ludi rimski carevi

Ludi rimski carevi

Izvrsna dokumentarna serija Božidara Domagoja Burića rekonstruira prizore iz života careva koji su općenito zapamćeni kao ludi te iz svakodnevnog života starih Rimljana

INFO

RedateljBožidar Domagoj Burić

Sažetak

Serija 'Ludi carevi' temelji se na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagabal. Serija istražuje korijene tih zabluda, prvenstveno analizirajući izvorne tekstove iz tog vremena, autora koji su imali izrazito negativan odnos prema ovim carevima.

Ekipa Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a potražila je i stručnu pomoć najboljih poznavatelja antičke povijesti s najjačih europskih sveučilišta (Oxforda, Sorbonne, Berlinske akademije znanosti, itd).

U seriji se, uz pomoć suvremene kompjutorske grafike, rekonstruiraju prizori iz života ovih careva, te iz svakodnevnog života starih Rimljana. Tako će gledatelji vidjeti gladijatorske borbe u areni ispunjenoj s 50.000 ljudi, prizore glasovitog požara u Rimu, iskrcavanja rimskih legija na obalama Britanije, i još mnogo toga.

U proizvodnji je sudjelovalo više od 200 ljudi, sašiveno je više od stotinu starorimskih odora, te su napravljene iznimno detaljne makete Foruma Romanuma, Circusa maximusa i glasovite Neronove vile. Ovom serijom HRT pokazuje kako je po produkcijskim mogućnostima uz bok najjačim europskim televizijama, a daleko ispred televizija u regiji.

 

1. epizoda: KALIGULA

Kaligula je zapamćen kao iznimno okrutan vladar, čije se ponašanje objašnjavalo shizofrenijom i manijom proganjanja. Općepoznata je činjenica da je namjeravao svoga konja Incitata postaviti za konzula, što se koristilo kao glavni argument njegova ludila. Međutim, analiza izvornih povijesnih tekstova pokazuje da je riječ o iznimno inteligentnom i duhovitom čovjeku, koji je ekscentričnim djelima slao vrlo duboke i promišljene političke poruke. Rimski kroničar Svetonije, jedan od glavnih izvora za Kaligulin život, u ovoj se epizodi pokazuje kao maliciozan tračer koji je tendenciozno želio ocrniti Kaligulu, kojega je, inače, narod obožavao. Ukratko, ova epizoda pokazuje da je Kaligula možda bio ekstravagantan, ali nipošto lud.

 

2. epizoda: NERON

Neron je zasigurno nazloglasniji od četvorice careva kojima se bavi ova serija. U izvorima je opisan kao psihopat koji je zapalio Rim kako bi skladao pjesmu o razorenoj Troji, kao ubojica majke i loš umjetnik. No povijesna analiza pokazuje da Neron nije imao baš nikakve veze s požarom u Rimu, te da je bio iznimno cijenjen kao umjetnik - čak su mu i neprijatelji priznavali punoću glasa i vrhunsko umijeće interpretacije. Kroz ovu epizodu traže se korijeni povijesnih neistina o Neronu, čiji je carski mandat zapravo bio vrhunac blagostanja u povijesti Rimskoga Carstva. Teške optužbe na Neronov račun zapravo su rezultat njegova dubokog sukoba s konzervativnim Senatom, koji ga je, pomoću brojnih onodobnih povjesničara - koji potječu redom iz senatorskih slojeva - ocrnio pred poviješću.

 

3. epizoda: KOMOD

Ovaj rimski car široj je publici najbolje poznat iz filmskog hita 'Gladijator' u kojem je prikazan kao ubojica oca, loš vladar i neuspjeli gladijator. No te su zablude puno starije od holivudskih prikaza - one datiraju još iz vremena neposredno nakon Komoda. Prava povijesna istina je sljedeća: Komod je bio gorostasan čovjek iznimne tjelesne snage, te je nanizao preko 700 pobjeda u gladijatorskim borbama, a njegov otac Marko Aurelije umro je prirodnom smrću, najvjerojatnije od kuge. U epizodi se vidi Komodova blagost prema kršćanima, koje je njegov otac krvoločno progonio. Dio epizode posvećen je holivudskom utjecaju na stvaranje loše slike o ovom vladaru, koja je gotovo u cijelosti povijesno netočna.

 

4. epizoda: ELAGABAL

Ovaj car gotovo je potpuno nepoznat široj publici, no njegova biografija prepuna je nevjerojatnih skandala. Naime, izvori su ga optužili za najgore seksualne perverzije - da je želio kirurškim putem postati dvospolac, te da je na najviše državne položaje postavljao isključivo ljude s velikim genitalijama. Pomna povijesna analiza pokazuje da je većina ovih navoda netočna, a korijeni mržnje konzervativnih Rimljana prema Elagabalu nalaze se u činjenici da je on podrijetlom bio s Bliskog istoka i pripadnik istočnjačkih kultova koji su Rimljanima bili odvratni, jer ih nisu razumjeli. Elagabal je postao car s četrnaest godina, a već u osamnaestoj je bio ubijen.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...