U subotu 7. srpnja vozi se sedma etapa biciklističke utrke Tour de France. Nakon nekoliko uvodnih etapa koje su vožene na sjeveru Francuske i u Belgiji, Tour se seli južnije, na granicu s Njemačkom i Švicarskom te polako prilazi Alpama, što znači da je završen dio utrke koji je pogodovao sprinterima koji vole ravne etape. Sedma etapa utrke po Francuskoj vozi se od gradića Tomblaine kod Metza pa do La Planche des Belles Filles blizu švicarske granice. Etapa je duga oko 200 kilometara, a spada u srednjobrdske etape – pravo osvježenje za penjače…

Iako ova etapa nije klasificirana u prave planinske etape, njeni poneki dijelovi su među težima na cijelome Touru – desetak kilometara prije cilja nalazi se uspon od strašnih 13%, a u završnih šest kilometara etape uspon je također velikih 8,5 %. Sama etapa kreće na visini od 218 metara, a završava na visini od preko 1000 metara što daje visinsku razliku više od 800 metara.

Nakon nekoliko početnih etapa Tour de France 2012 u timskom redoslijedu dominira Team Sky za koji vozi favorit Toura Britanac Bradley Wiggins, a u pojedinačnoj konkurenciji žutu majicu drži Švicarac Fabien Cancellara sa sedam sekundi prednosti ispred spomenutog Wigginsa. Prema bodovnoj klasifikaciji trenutno je najbolji Slovak Peter Sagan koji je do sada uzeo prvu i treću etapu utrke i nameće se kao favorit iz sjene.

Kako će proteći prva prava brdska etapa prepuna zahtjevnih uspona, pogledajte na kanalu Eurosport.