U Sofiji, glavnom gradu Bugarske, ovih dana se odigrava završnica FIVB World League - najjačeg svjetskog natjecanja u odbojci za muškarce. Na završni turnir plasiralo se šest momčadi - u skupini E igraju domaćin Bugarska, SAD i Njemačka, a u skupini F igraju Kuba, Brazil i Poljska.

Skupina E morala bi biti prilično izvjesna - Bugari su ipak dosta slabiji i od Amerikanaca i od Nijemaca, a na završni turnir bi teško upali da nisu domaćini. Kako u polufinale idu dvije prvoplasirane momčadi, i Nijemci i Amerikanci će vrlo vjerojatno u borbu za medalje, a s koje će pozicije u poluzavršnicu, odlučit će upravo njihov međusobni susret.

Reprezentacija SAD-a je prije ovog natjecanja važila kao jedan od glavnih favorita, no kroz kvalifikacje su pokazali dosta slabosti te na kraju doslovno do zadnjeg meča strepili za plasman na završni turnir. Amerikanci su na zadnjim Olimpijskim igrama u Pekingu osvojili zlato, a iste godine (2008.) uzeli su i Svjetsku ligu. Zanimljiva je činjenica da baš svi američki reprezentativci odbojku igraju u europskim klubovima, što zapravo govori kakav je status odbojke s one strane Atlantika...

Njemačka odbojkaška reprezentacija je svoje zadnje medalje osvajala krajem 60-ih i početkom 70-ih, no zadnjih godina ponovo se dižu, što potvrđuje plasman na završni turnir Svjetske lige. Od kada se igra FIVB Svjetska liga, Nijemci još nisu osvojili medalju, a na kojoj razini igraju odbojku provjerite na kanalu Arena 1.