Navigation Content

Planet Dinosaur

Planet Dinosaur

Planet Dinosaur

BBC-jeva dokumentarna serija 'Planet Dinosaur' oživljava čudovišta neobičnija i strašnija od bilo čega viđenoga na filmu. Čudovišta za koja znanstvenici do prije nekoliko godina nisu uopće znali ...

INFO

Sažetak

Mirno bacite u smeće sve dinosaure s kojima su se vaša djeca do sada igrala i upoznajte prave kraljeve gmazova. Prebacujući gledatelje s jednoga kraja svijeta na drugi i vraćajući ih stotine milijuna godina unatrag, serija pred njihovim očima oživljava ova nevjerojatna stvorenja koja su nekoć živjela na našem planetu. Ovo nema nikakve veze s raznim izložbama dinosaurâ koje su naši gledatelji zacijelo već vidjeli; ovo je sveobuhvatan vizualan doživljaj pun nevjerojatno zanimljivih podataka, pun akcije koja će vas ostaviti bez daha i karizmatičnih čudovišta, čije je otkriće natjeralo znanstvenike da napišu nove udžbenike za prethistoriju.

U posljednjem je desetljeću otkriveno više vrsta dinosaura nego u proteklih 200 godina. Paleontolozi znaju da su dinosauri suvereno vladali našim planetom više od 250 milijuna godina, da su zauzeli svaki kutak te da su se, kako bi to uspjeli, morali razvijati u sve veća čudovištâ, strašnija i bizarnija od bilo čega što možemo zamisliti.

Ta su zastrašujuća stvorenja zaslužila da budu oživljena na posve nov način, i serija to upravo čini. To je posve nov i potpun doživljaj; cijeli jedan prethistorijski svijet prikazan pomoću kompjutorske animacije u kombinaciji s 3D tehnikom i grafičkim prikazima u stilu forenzičara - u kojemu su savršeno rekonstruirane same životinje, njihova staništa i njihov način života, gdje gledatelj može pratiti sve, od analize pronađenih kostura pa do rekonstrukcije dinosaura i njihove međusobne borbe na život i smrt.

Prikazujući nam ta stvorenja iz najudaljenijih krajeva svijeta, od Svalbarda u Norveškoj pa do Južne Amerike, serija otkriva na koji su način najnovija istraživanja znanstvenicima omogućila posve nov sveobuhvatan uvid u ovo prethistorijsko razdoblje. Otvaranje Kine, najnovija istraživanja na Arktiku i Antarktiku i nova nalazišta u Sahari otkrili su nam dinosaure na mjestima koja se do prije nisu smatrala njihovim staništima. Pomoću kompjutorske animacije, vidimo kako je u svakom od tih razdobljâ izgledala Zemlja i kako su izgledala staništa na kojima su ovi dinosauri živjeli.

U ovoj se seriji pojavljuju samo najveći, najopakiji i najneobičniji od novootkrivenih dinosaurâ. Strašna čudovišta poput golemoga morskoga ubojice Predatora X; Spinosaura, divovskog dinosaura koji sa svojih 17 metara za četiri metra nadmašuje Tiranosaura reksa; Majungasaura, sklona kanibalizmu i Mapusaura koji, kako se čini, lovi u skupinama pa, zahvaljujući tomu, može svladati i divove poput Argentinosaura, najveće od svih poznatih životinja na Zemlji. Tu su i Notronik, neobičan grabežljivac koji postaje vegetarijanac, s golemim, poput srpa, zavinutim pandžama, te pernati letač Mikroraptor, kao i sićušni Epideksipteriks koji živi na drveću, a ima duge prste poput ET-ja i pernatu lepezu na vrhu repa.

No prema nekim se znanstvenim analizama čini kako ovi do sada otkriveni dinosauri uopće nisu najveći od svoje vrste...

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...