Navigation Content

Mona Lisino prokletstvo

Mona Lisino prokletstvo

Mona Lisa Curse

Mora li možda najslavnija slika na svijetu, a možda i najslavnija umjetnina u povijesti, za svašta odgovarati?

INFO

Sažetak

Sve je počelo 8. siječnja 1963. u National Gallery of Art u Washingtonu. U prisutnosti predsjednika Johna F. Kennedyja, pred publikom prepunom senatora i kongresmena, licem u lice našle su se dvije najpoznatije žene svijeta - Jacqueline Kennedy i 'Mona Lisa'.

Za otkrivanje 'Mone Lise' po Predsjednikovim je naredbama namjerno odabran dan koji se poklapao s početkom zasjedanja novoga Kongresa. Zbog toga je to bio i politički i kulturni događaj.

Prisutnost slike u Washingtonu bio je dokaz statusa Kennedyjevih kao nove obitelji Medici, kulturnih mecena čijoj moći i utjecaju nije bilo premca. Ali ta je večer bila više od puke potvrde - bila je to prekretnica, početak jednoga sasvim drukčijega gledanja na umjetnost.

'Mona Lisa Curse' priča je o revoluciji na tržištu umjetnina, koja je početkom 1960-ih počela s Kennedyjevima, a potom je zahvatila cijeli svijet. Priča je to o stvaranju umjetničkih superzvijezda, zašto je novčana vrijednost umjetnina munjevito porasla u nebeske visine te, ono značajno, koje su posljedice te dvije pojave ostavile na to kako danas gledamo na umjetnost.

Ovaj vrlo samouvjeren i nesumnjivo kontroverzan film, kroz koji nas vodi Robert Hughues (koji je u vrijeme te velike promjene bio umjetnički kritičar časopisa 'Time'), govori o revoluciji u umjetnosti koja se i danas odvija.

Ovo je ujedno osobna crtica, intimni uvid u umjetnike koje je Hughues poznavao tijekom toga razdoblja, te kako se njihov život drastično promijenio, i nabolje i nagore. To je i neophodan vodič, strastven krik te naputak kako gledati umjetnost na način kako to čini autor filma.

Film je 2009. osvojio Emmy te nagradu Grierson za najbolji umjetnički dokumentarac.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...