Filip Šovagović i Melita Jurišić u drami Mladena Jurana na temu hrvatske emigracije nagrađenoj sa 4 Zlatne arene

Natjeran bijedom te mogućom mobilizacijom, Jakov (Filip Šovagović) bježi u Ameriku 1918. godine, kao ratni dezerter, zajedno s rođakom Lukom. Prilika se ukazala kad je Miho, vlasnik iseljeničkog hotela u Pittsburghu, pismom zatražio da mu nađu ženu.

Na taj put kreće Zorka (Melita Jurišić), Jakovljeva ljubav iz djetinjstva, revoltirana pritiskom Jakovljeve majke, udovice, koja uspijeva sina oženiti za nešto bogatiju, ali nevoljenu Ivanu. U Americi Miho prozre Zorkinu situaciju, ne oženi je, već velikodušno šalje u domovinu novac za Jakovljev bijeg...

Hrvati se iseljavaju otkako je modernih migracija. Na početku i sredinom 20. stoljeća najviše kao pomorci, četvero ih je bilo i na prvoj i zadnjoj plovidbi Titanica. U Južnu i Sjevernu Ameriku odlaze zbog gladi i političkih progona. Sudbina mnogih iseljenika sublimirana je u sudbini Jakova i Zorke.

Film 'Transatlantik' na Festivalu hrvatskog filma u Puli 1998. osvojio je četiri Zlatne arene, a bio je i hrvatski kandidat za Oscara. Prikazan je u službenom programu festivala u Moskvi 1999., kao i u službenoj konkurenciji festivala u Mar del Plati, svjetskim festivalima A kategorije.