Derbi skupine C, skupine u kojoj i Hrvatska nastupa, igra se već u prvom kolu - sastaju se Španjolska i Italija, a to je na papiru i najjača utakmica dosadašnjeg dijela prvenstva. Branitelji naslova, Španjolci, čine se silno motivirani da obrane naslov i tako uzmu tri najvrijednija nogometna trofeja za redom; prije četiri godine uzeli su Europsko prvenstvo, zatim prije dvije godine Svjetsko prvenstvo. Španjolska zlatna generacija polako ulazi u zrele nogometne godine - Iniesta i Xavi će 2014. na Svjetskom prvenstvu biti tridesetogodišnjaci pa je na neki način ovaj EURO njihov zenit.

Opće je mišljenje da su Španjolci favoriti naše skupine, a uz to idu i sumnje u kvalitetu talijanske reprezentacije - kao Talijani su u raspadu, opterećeni aferama, ne igraju ništa posebno; uvijek ista priča o Talijanima uoči turnira, priča koju oni redovito demantiraju - i prije šest godina su bili pod sličnim pritiskom pa su osvojili Svjetsko prvenstvo...

Zadnji susret Španjolaca i Talijana bio je prijateljski - prije godinu dana Talijani su slavili s 2-1, no njihov zadnji pravi natjecateljski meč odigrao se prije četiri godine u četvrtfinalu Europskog prvenstva; regularni dio susreta završio je bez golova, a dalje je otišla Furija nakon penala. Talijani i dalje imaju odličan sastav, a kada se pogleda njihova početna jedanaestorka sve priče o slaboj Italiji padaju u vodu - u napadu Azzura igraju Balotelli i Cassano, a tu je još i odlični rutiner Di Natale, veznim redom dominiraju Pirlo i De Rossi, a obranom ravna Chiellini te iza njegovih leđa Buffon. Talijani će teško gubiti utakmice na ovom prvenstvu, a u našoj skupini samo Španjolci mogu računati na bodove protiv njih.

Španjolska Furija kreće po još jedan veliki trofej, a prva prepreka su im majstori obrane Talijani - hoće li Torres i društvo probiti granitnu talijansku obranu pogledajte na kanalu HTV 2.