Navigation Content

Legenda o kristalnim lubanjama

Legenda o kristalnim lubanjama

Legend of the Crystal Skulls

Tri kristalne lubanje u prirodnoj veličini zbunjivale su stručnjake i budile maštu javnosti 130 godina te čak i nadahnule posljednji film o Indiani Jonesu. Je li riječ o drevnim skulpturama ili suvremenoj prevari?

INFO

Sažetak

U 19. stoljeću Britanski muzej u Londonu i Muzej čovjeka u Parizu kupili su dvije kristalne lubanje. Takvo što javnost nikad prije nije vidjela. Vjerovalo se da su lubanje pripadale Aztecima, drevnoj civilizaciji u kojoj su skulpture lubanja bile uobičajene.

No 1960-ih godina objavljeno je da je Anna Mitchell-Hedges, kći engleskog pustolova Frederika Mitchell-Hedgesa, pronašla još jednu kristalnu lubanju u majanskom hramu 1920-ih godina. Znanstvenici su 1970-ih proučavali treću lubanju pod snažnim svjetlosnim mikroskopom tražeći tragove modernog oruđa. Međutim, nisu ih našli.

Cijeli svijet, od zaljubljenika u paranormalno do Holllywooda, nagađao je o podrijetlu i navodnim moćima lubanja. Znanstvenica vašingtonskog muzeja Smithsonian Jane Walsh 1990-ih je počela istraživati misterij kristalnih lubanja i došla do otkrića koje ju je iznenadilo.

Iz dokumenata koje je pronašla u arhivima doznala je da su obje lubanje, londonska i pariška, nekoć pripadale francuskom trgovcu umjetninama i stručnjaku za meksičke artefakte Eugeneu Bobanu. Prve dvije lubanje navodno su izrađene u Europi te nedugo zatim prodane muzejima. Znanstvenici su ponovno analizirali lubanje, ovaj put najnovijim elektronskim mikroskopom. Otkrili su da površina lubanje pod svjetlosnim mikroskopom podsjeća na zrcalo i da je gotovo nemoguće vidjeti sitne tragove na površini. Međutim, pod elektronskim mikroskopom vidjeli su sitne tragove kružnog oruđa. Otkrili su da je riječ o suvremenom alatu za brušenje dragog kamenja, što znači da su lubanje lažne.

Nakon smrti Anne Mitchell-Hedges 2007. godine novi vlasnik lubanje pristao je na novu mikroskopsku analizu. Rezultati su pokazali da je vjerojatno izrezbarena 1930-ih. To znači da je Anne Mitchell-Hedges izmislila cijelu priču koje se držala sve do svoje smrti.

Legenda o kristalnim lubanjama fascinantna je priča o misticizmu, znanosti i jednoj od najvećih arheoloških prevara u povijesti.

Jeste li znali?
Kristalne lubanje bile su glavna tema četvrtog filma o Indiani Jonesu - Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje. Film se počeo prikazivati u kinima diljem svijeta 2008. i zaradio 786 milijuna dolara.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...