Navigation Content

The Painted Veil

The Painted Veil

The Painted Veil

Britanski doktor bori se protiv kolere u malom kineskom selu, dok je istovremeno uhvaćen u klopku braka sa ženom koja ga vara

INFO

RedateljJohn Curran

Glumci Edward Norton, Naomi Watts, Liev Schreiber, Tobby Jones, Juliet Howland

Sažetak

Kitty (Naomi Watts) je samoživa i razmažena, izbirljiva i pomalo obijesna kad su muškarci u pitanju. Smatra da je zastarjelo i glupo mišljenje kako se djevojka mora udati po svaku cijenu. No, njezini roditelji mnogo su tradicionalniji i otvoreno je požuruju da se odluči, jer, kako kaže njezina majka, 'vrijeme prolazi brže nego što misliš'. Zato je nagovaraju da prihvati bračnu ponudu mladog doktora Fanea (Edward Norton), koji je u London došao samo na kratak dopust, a radi u Šangaju kao bakteriolog.

Iako zna da Kitty nije u njega zaljubljena, Walter je prosi, nadajući se da će ga s vremenom zavoljeti. Već prvi bračni dani razočaranje su za temperamentnu Kitty: Walter je sramežljiv i obziran muž, naoko bez imalo strasti, pomalo dosadan. Zato Kitty postaje lak plijen zavodljivog i oženjenog Charlesa Townsenda (Liev Schreiber). Charles je uvjerava da je zaljubljen u nju i Kitty vjeruje da njihovo skrivanje neće trajati zauvijek.

Kad u provinciji izbije epidemija kolere, Walter smatra da je posve prirodno da se prijavi za pomoć liječničkoj ekipi, a Kitty mu se otvoreno ruga što očekuje da će i ona ići s njim. No, otkriva da je njezin suprug mnogo manje naivan i bezazlen nego što je mislila. Walter joj postavlja ultimatum: ili će otputovati s njim, ili će on podnijeti zahtjev za rastavu zbog nevjere. Time će nanijeti sramotu ne samo svojoj ženi nego i Charlesu. Daje joj i treću mogućnost: rastat će se u tišini i bez skandala ako se obistini ono u što Kitty vjeruje: da se Charles rastane od svoje žene i zaprosi Kitty.

I dok Kitty odlazi k Charlesu kako bi mu prenijela Walterov ultimatum, Walter je već naredio da se pakiraju njezine stvari, jer zna kakav će biti ishod.
Među oboljelima, a i među pobunjenim Kinezima koji vjeruju da su im Britanci donijeli koleru, Walter je onakav kakvog ga Kitty ne poznaje, poduzetan, požrtvovan, inteligentan i hrabar, ni nalik slabom i mlakom čovjeku kakvim ga je smatrala. No, Walterov prezir prema njoj čini se neizlječivim.


Priču pratimo naizmjenično u sadašnjem vremenu i u flashbackovima, od 1925. godine, kad Walter i Kitty iz Šangaja putuju kroz blato i nesnosnu vlagu u kolerom zaraženo područje, do dvije godine unatrag, kad su se upoznali.

Film je snimljen prema istoimenom romanu W. Somerseta Maughama. Prva filmska verzija istog romana snimljena je još 1934., kad su glavne uloge tumačili Greta Garbo i Herbert Marshall.

Ova izvrsna drama dobila je niz nagrada za scenarij, montažu, kameru, te Zlatni globus za glazbu, a Edward Norton osvojio je glavnu glumačku nagradu u San Diegu.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...