Izvrsni Zvonko Lepetić u tragikomediji Nikole Babića o gastarbajterima koji stižu kući na odmor

Praznici su. U malo zabito selo negdje u Dalmatinskoj zagori stižu kući na odmor gastarbajteri. Puni njemačkih maraka, sjede u lokalnoj kavani, piju, kartaju i razmeću se novcem. Najrazmetljiviji, Jure (Zvonko Lepetić), uzor je mlađima jer ga smatraju vrlo uspješnim s obzirom da ima veliku kuću, novi auto, traktor te se lijepo odijeva.

Negdje iz prikrajka ih promatra Klempo (Spaso Papac), jedini gastarbajter kojeg selo smatra siromašnim i neuspješnim jer nije sagradio kuću, niti ima auto te je stoga česti izvor poruge. Iznerviran lošim kartama, Jure izvrijeđa Klempu rekavši mu da je jado i goljo na što Klempo predloži okladu u kojoj će se vidjeti tko ima više novca. Tko izgubi okladu mora onom drugom dati sve te se još i svući do gola i takav trčati kroz cijelo mjesto...

Nakon vrlo uspješnih dokumentaraca ('Vox populi', 'Šije', 'Bino, oko galebovo', 'Jači od mora') Nikola Babić 1977. godine snima srednjometražni film 'Ludi dani' koji potom pretvara u dugometražni igrani film o tada vrlo aktualnoj temi - radnicima na privremenom radu u inozemstvu, gastarbajterima. Radnja se događa u malom selu u Dalmatinskoj zagori iz kojeg zbog loše ekonomske situacije odlaze mladi ljudi na rad u Njemačku dok ih obitelji čekaju u domovini.

U ulozi gizdavog i bahatog bogatog Jure imamo priliku gledati izvrsnog Zvonka Lepetića koji je za ovu rolu nagrađen Srebrnom arenom na Pulskom festivalu, a Nikola Babić dobio je nagradu filmske kritike za režiju. Osim Lepetića, odličnu je ulogu ostvario Ilija Ivezić također u ulozi gastarbajtera, dok je Klempu glumio naturščik Spaso Papac. Prvi put se na filmu pojavila Perica Martinović u ulozi konobarice. Snimljen u autentičnom ambijentu, 'Ludi dani' se u pojedinim sekvencama približavaju dokumentarističkom izričaju dok je dramaturška okosnica kritika taštine koju potiče mala sredina.