Navigation Content
Ben-Hur

Ben-Hur

Antologijski spektakl trostrukog oskarovca Williama Wylera, sa Charltonom Hestonom u naslovnoj ulozi, ovjenčan je s 11 Oscara

INFO

RedateljWilliam Wyler

GlumciCharlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Haya Harareet, Hugh Griffith, Martha Scott

Sažetak

Judeja, 26. godina po rođenju Isusa Krista. Nakon godina ratovanja diljem Carstva u Jeruzalem se vraća Rimljanin Messala (Stephen Boyd), novi vojni upravitelj grada. Preuzevši dužnost od bivšeg tribuna Sextusa (André Morell), Messala se osobito razveseli kada ga dočeka stari prijatelj iz djetinjstva Judah Ben-Hur (Charlton Heston), židovski plemić i najbogatiji čovjek u Jeruzalemu.

Ben-Hur, zaljubljen u prelijepu Esther (Haya Harareet), živi s majkom Miriam (M. Scott) i sestrom Tirzom (Cathy O'Donnell) u raskošnoj palači. Podjednako ga cijene sunarodnjaci i rimski namjesnik, no unatoč tomu istinski priželjkuje oslobođenje svog naroda od tuđinske vlasti. Stoga odbaci Messalin prijedlog da pozove Židove na odanost Rimu i da mu pomogne u razotkrivanju pobunjenika protiv Carstva.

Duboko razočaran prijateljevim odbijanjem, Messala iskoristi priliku kada opeka s Ben-Hurove kuće slučajno padne na guvernerovu povorku da ga lažno optuži za urotu protiv Rima. Vlasti uskoro pošalju Ben-Hura na galiju kao roba, a njegova majka i sestra završe u zatvoru. I premda se učini da mu nema spasa, Ben-Hur iznenada dobije priliku za novi život spasivši od sigurne smrti zapovjednika galije Quintusa Arriusa (Jack Hawkins)...

Film za sva vremena, kovanica je koja je nebrojeno puta spomenuta uz povijesno-biblijski spektakl 'Ben-Hur', redatelja i trostrukog oskarovca Williama Wylera (Gospođa Miniver, Najbolje godine našeg života). Iako je uz umjetnička djela nezahvalno vezivati brojke, one u slučaju ovog filmskog epa govore sve. Film je, uz 12 nominacija, ovjenčan s 11 Oscara, uključujući nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (C. Heston) i najboljeg epizodnog glumca (H. Griffith), što je uz uspjeh 'Titanica', također nagrađenog s 11 Oscara, najbolji rezultat u povijesti Američke filmske akademije.

Wylerovo je ostvarenje osvojilo i tri Zlatna globusa, nagradu BAFTA-e, te talijansko priznanje David di Donatello za najbolji strani film. U njegovu je impresivnu produkciju holivudski div MGM uložio dotad rekordan iznos od 15 milijuna dolara, dok su pretprodukcijske pripreme potrajale šest godina, pri čemu se samo snimanje u rimskim studijima Cinecittà odužilo na više od šest mjeseci.

Do odabira konačnog teksta producenti su na raspolaganju imali 40 verzija scenarija, a prije no što su odlučili da scenarist filma bude Karl Tunberg (Visok, pametan i lijep) morali su odustati od njih trojice: Maxwella Andersona, Christophera Frya i Gorea Vidala i napokon, maestralna dvadesetominutna sekvenca utrke četveroprega u režiji Yakime Canutta koja je ušla u sve anale svjetske kinematografije ima čak 263 montažna reza, a kuriozitet je da su i Charlton Heston i Stephen Boyd većinu kadrova odglumili sami, bez ikakve pomoći kaskadera.

Iako je nizanje zadivljujućih brojeva moguće nastaviti unedogled, Wylerov je 'Ben-Hur', prije svega, trijumf filmskog umijeća i tehnike čija je minuciozna, ali sigurna režija uz niz izvrsnih glumačkih nastupa predvođenih Charltonom Hestonom (Deset zapovijedi, El Cid) u naslovnoj ulozi, podarila američkoj kinematografiji jedan od najboljih i najslavnijih naslova, dovodeći do vrhunca desetogodišnji holivudski trend snimanja raskošnih (meta)povijesnih spektakala, započet još 1949. filmom 'Samson i Delilah' Cecila B. DeMillea. Osim toga, uspjeh 'Ben-Hura' može se pripisati i njegovu iznimno filmičnom predlošku, tj. istoimenom romanu iz 1880. američkog pisca, generela i političara Lewa Wallacea, koji je MGM već jednom, točnije 1925., ekranizirao u nijemom spektaklu Freda Nibla u kojem je asistirao sam Wyler.

Stoga zvuči nevjerojatno da je jedini Oscar koji je izmakao ekipi filma onaj scenaristički (dobitnik je bio Neil Paterson za Put u visoko društvo), tim više jer je upravo Karl Tunberg zaslužan za 'Ben-Hurov' idealan spoj akcije, emocija, duhovnosti i karakterizacije likova. No, zato su i skladatelj Miklós Rózsa sa svojom opijajućom glazbom, i kostimografkinja Elizabeth Haffenden, i scenografski trojac Horning-Carfagno-Hunt koji je doslovce osmislio cijeli jedan svijet, zasluženo došli do svojih nagrada, a umalo bankrotirani MGM obnovio status holivudskog giganta zahvaljujući zaradi od 70 milijuna dolara.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...