Prva utakmica velikog finala najjače hokejaške lige na svijetu - NHL-a. Do finala su nakon iscrpljujuće borbe stigli New Jersey Devils i Los Angeles Kings, što je zaista veliko iznenađenje. Nema sumnje da se radi o kvalitetnim sastavima koji igraju vrhunski hokej, no valja podsjetiti da su NJ Devilsi u doigravanje ušli kao šesta momčad istoka, a da su LA Kings u regularnom dijelu prvenstva ostvarili najslabiji skor od svih sastava koji su išli u doigravanje.

Put do finala krenuo je za New Jersey Devilse preko Floride u četvrtfinalu istoka gdje su se propisno namučili - prošli su sa 4-3, a zadnju pobjedu su upisali nakon produžetaka. Zatim su u polufinalu istoka riješili Philadelphiju i to sa 4-1 - prvi susret dobila je Philadelphia, a Devilsi naredna četiri. Za ulazak u finale Devilsi su morali pobijediti najjaču momčad istoka New York Rangerse i to su i učinili sa 4-2 - Rangersi su vodili sa 2-1, a zatim su se Devilsi uozbiljili...

Los Angeles Kings su u regularnom dijelu sezone upisali samo 40 pobjeda u 82 susreta, dakle manje od pola. Takav skor nije puno obećavao njihovim navijačima, no ovosezonsko doigravanje Kingsa potvrdilo je da je u eliminacijskoj fazi forma važnija od teoretske kvalitete. Momčad iz Los Angelesa je doigravanje započela serijom protiv prošlosezonskih finalista Vancouvera koje su Kraljevi riješili relativno lako - bilo je 4-1. U polufinalu zapada Kingsi su igrali protiv vrlo jakog St. Louisa i pomeli ih sa čistih 4-0 - već tada se vidjelo da se nešto opasno kuha na pacifičkoj obali... Za ulazak u fnale LA Kings su morali preskočiti Phoenix koji u regularnom dijelu sezone nisu uspjeli pobijediti, no u doigravanju su opet bili uvjerljivi rezultatom 4-1.

Zadnjih pet sezona ni Devilsi ni Kingsi nisu stigli dalje od prvoga kruga doigravanja pa je ovosezonski uspjeh i za jedne i za druge velika stvar. Šanse za osvajanje Stanley Cupa su podjednake, a domaća prednost Devilsa u ovoj fazi natjecanja zapravo i ne znači puno. Koja će momčad zadržati vrhunsku formu i osvojiti početnu prednost pogledajte na kanalu ESPN America.