Navigation Content

Hirošima: Dan poslije

Hirošima: Dan poslije

Hiroshima - The Day After

Priče iz prve ruke i američka vojna evidencija otkrivaju izuzetnu pustoš koju je prouzročila bomba iz Drugoga svjetskog rata

INFO

Sažetak

Dana 6. kolovoza 1945., kada je na Hirošimu bačena atomska bomba, promijenio se svijet. Otkrivene su mračne tajne prirode. Oslobođena je energija koja je pokretala zvijezde i pretvorena u ubitačnu tehnologiju. Žestina eksplozije bombe nazvane 'Little Boy' toliko je puta prikazana da su mnogi smetnuli s uma kolika su joj snaga i razornost.

Cilj ovog novog dokumentarca jest promijeniti tu predodžbu i ispričati priču o prvoj atomskoj bombi iz osobnih i posve različitih perspektiva; iz iscrpnih ispovijesti onih koji su teško stradali od tog oružja i preživjeli eksploziju, odnosno izvještaja znanstvenika američke vlade i vojske koji su poslani u Hirošimu kako bi na licu mjesta analizirali snagu novog oružja.

Priče o iskustvu preživjelih isprepletene su s izjavama stručnjaka za nuklearno oružje kao što su fizičar Theodore Postol s MIT-a i autor knjige 'Nastanak atomske bombe', Richard Rhodes koji obuhvaća vojna izvješća s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a zatim prelazi na analizu razornih posljedica.

Iz znanstvene i antropološke perspektive jednako se tako razmatra i drugo nasljeđe Hirošime: dugotrajne posljedice radijacije, cenzura i trajne implikacije novootkrivene sile koja može razoriti svijet.

'Hirošima: dan poslije' s posebnim zadovoljstvom objavljuje i posljednji razgovor s Morrisom 'Dickom' Jeppsonom, artiljerijskim časnikom koji je dobio zadaću ugraditi upaljač u prvu atomsku bombu koja je bačena iz zrakoplova Enola Gay na svoj povijesni cilj. Jeppson je umro 31. ožujka 2010. dok je film još bio u fazi produkcije.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...