Vancouver, Canada. Prilikom boravka na novom brodu svojeg oca, Jason i njegov najbolji prijatelj Lee uvučeni su u vrtlog neobičnih letećih kukaca. Nađu se u Olujnom svijetu, paralelnom svemiru u kojem završavaju olupine iz mnogih svjetova - ljudi i predmeti stižu naizgled nasumično i bez razloga. Ne prežive svi prijelaz.

To je svijet s tri sunca, svijet divljih obala i oluja koje izobličuju um. Pitka je voda dragocjena. Količina hrane je ograničena. Dječake spase Flis i njezin pedantni pratitelj Ogee.

Flis ima sklepani brod/podmornicu Olujni jahač, jedno od rijetkih upotrebljivih plovila u Olujnom svijetu te nevoljko ponudi odvesti ovu dvojicu najnovijih došljaka u Naselje. Tamo Werolda i njezina mala zajednica pokušavaju izgraditi civilizaciju i uvesti red dok se bore protiv prirodnih sila i strvinara poput Bande na letećim motorima koje predvodi Gol Hati.

Flis, Lee i Jason upadaju u razne dinamične pustolovine, baš kakve su i oluje koje bjesne Olujnim svijetom. Kako se priča razvija, Ogee padne u ruke Bandi, Arkodijci napadnu Naselje, a naši se junaci moraju boriti s krvožednim algama, zubatim jeguljama te izbjegavati opasne olujne bodeže koji mogu prevrnuti Olujnog jahača i poslati brod na dno oceana.

U Naselju dolazi do podjela i sukoba; pljačkaških pohoda Bande; ide se u potragu za Flisinim nestalim ocem; a tu je i primamljiva legenda o Otoku.

Priča uključuje likove koji obuhvaćaju odlučne i samostalne Arkodijce, zagonetnog Khelioza Pomorca, mladoga svjetioničara Tofa te prijetvornog Makyna koji kuje planove da preuzme Naselje.

No u životima Jasona, Leeja i gotovo svih drugih u Naselju jedna je konstanta: potraga za povratkom kući...