Navigation Content

Atena: Istina o demokraciji

Atena: Istina o demokraciji

Athens: The Truth About Democracy

Je li antička Atena zaista bila kolijevka demokracije? Istražujemo taj stereotip

INFO

Sažetak

Engleska povjesničarka Bettany Hughes kreće u potragu za pravom istinom o demokratskoj Ateni, prije dvije i pol tisuće godina. Atena se slavi kao kolijevka filozofije, umjetnosti, znanosti i najveće političke ideje svih vremena – demokracije.

Opisivana je kao zlatno doba, idealno društvo, i možda je i bilo tako. Ipak, voditeljica ovog dokumentarca odlučila je zanemariti stereotipe i zagrepsti dublje ispod njihove površine kako bi otkrila što je demokracija zaista bila. Tu počinje priča o vladavini rulje, tiraninima, čudnim religijama, egzaktnim naukama, Sokratovom ubojstvu i prvom demokratskom carstvu na svijetu.

Ovaj film otkriva kako je Atena od običnog grčkog grada-države postala velika imperijalna sila i kako su najnoviji trendovi u praksi provođeni paralelno s drevnim praznovjerjem, dovodeći do žestokih sukoba i antagonizama, ali i do tada nezabilježene kreativnosti.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...