Navigation Content

Luk prosvjetljenja

Luk prosvjetljenja

The Arch of Enlightenment

Priča o povijesti i rekonstrukciji Gwanghwamuna, čuvenih 'Vrata prosvijećenosti', simbola korejske povijesti i kulture

INFO

Sažetak

Dokumentarist Howard Reid vjeruje da su, kroz povijest, Gwanghwamun, slavna glavna vrata do palače Gyeongbok u Seoulu, Južna Koreja, dijelila jednaku traumu kao i korejski narod.

Uništena u japanskim invazijama 1592. godine, obnovljena je u 19. stoljeću, da bi je zatim, ponovo za vrijeme burne japanske okupacije početkom 20. stoljeća, premjestili kako bi napravili prostor za zgradu japanskog guvernera.

Kasnije je drvena konstrukcija izgorjela za vrijeme Korejskog rata, a temelj vrata je ponovo napravljen od cementa. Vrata su postala simbol borbe korejskog naroda i 2006. godine Gwanghwamun je još jednom temeljno restauriran. Vrata su rastavljena i vraćena na svoju prvobitnu lokaciju. Betonski temelj je ponovo restauriran, ovoga puta od drveta.

Ovaj dokumentarac je priča o tom projektu i povijesti slavnog ulaza u palaču, čija je obnova od ogromnog značaja za Južnu Koreju.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...