Poslijeratni Zagreb. Mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu.

Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić (Ksenija Pajić), pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret.

U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana (Dragana Mrkić), jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat (Žarko Laušević).

Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom. Matilda i Petar ostvaruju vezu no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla...

"Oficir s ružom" (1987) peti je cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka, koji opisuje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Priča o nepodobnoj ljubavi lijepe dame i partizanskog poručnika u poslijeratnom Zagrebu zapravo je tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu u cilju ostvarivanja jednakosti, no upravo tom borbom nejednakosti podcrtava.

Ulogu Matilde sjajno je nijansirala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika bivša jugoslavenska zvijezda Žarko Laušević.

Film je na pulskom filmskom festivalu 1987. osvojio dvije Zlatne arene, za scenarij Dejan Šorak i za najboljega glumca Žarko Laušević.