Navigation Content

Pobuna na robovskom brodu

Pobuna na robovskom brodu

Slaveship Mutiny

Poznati glumac Liev Schreiber je narator ove uzbudljive priče o pobuni robova na zloglasnom nizozemskom brodu Meermin, koji ih je prevozio s Madagaskara u Južnu Afriku krajem 18. stoljeća

INFO

Sažetak

Zakopan u pijesku na dnu oceana kod najjužnijeg dijela Afričke obale nalazi se olupina broda Meermin, kojim su u drugoj polovini 18. stoljeća prevoženi robovi. Posljednje, fatalno putovanje tog broda je priča o izgubljenom poglavlju u povijesti trgovine robljem, ali i o jednom od prvih boraca za slobodu u Južnoj Africi: Masavani.

Ta priča počinje krajem siječnja 1766. godine, kad je Meermin isplovio iz luke na Madagaskaru, s tovarom robova naručenih u Južnoj Africi. Vezani lancima ispod palube, stisnuti tako da su jedva mogli disati, crni robovi su tako krenuli prema nizozemskoj koloniji u Cape Townu. Dramatičnom igrom sudbine, brod nikada nije stigao do svog konačnog odredišta.

Za to se pobrinuo jedan čovjek, koji je odbio biti rob i koji je poveo svoje supatnike u pobunu. Robovi su preuzeli komandu nad brodom i naredili posadi da ih vrati na Madagaskar. Ipak, lukavi Nizozemci su ih prevarili i svejedno usmjerili brod prema Cape Townu.

Kada su robovi shvatili da su izigrani, uslijedila je krvava bitka na obali, poslije koje su preživjeli još jednom zarobljeni, a Meermin je potonuo.

Poznati holivudski glumac Liev Schreiber je narator ove priče koja pokušava otkriti sve pojedinosti ovog povijesnog događaja. Proučavanjem brodskih dnevnika i sudskih spisa saznat ćemo što se dogodilo na Meerminu, kako su robovi uspjeli savladati nizozemsku posadu i zašto se brod nasukao na divljoj plaži 300 kilometara istočno od Cape Towna.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...