Nakon što svlada opasnu grupu pljačkaša i otme im plijen, revolveraš Jonathan Corbett (Lee Van Cleef) odlazi na svadbu kćeri imućnoga gospodina Brokstona (Walter Barnes). Nezaustavljiv u namjeri izgradnje željeznice koja će povezati Teksas i Meksiko, Brockston hrabrom Corbettu ponudi pomoć u kampanji za kongres.

Slavlje prekida vijest o silovanju i ubojstvu 12-godišnje djevojčice. Osumnjičenik za to, Meksikanac Manuel 'Cuchillo' Sanchez (T. Milian) u bijegu je, a zadatak da ga ulovi dobiva upravo Corbett...

Sjajan vestern 'Sokolov plijen' za mnoge je kritičare, pored slavnih vesterna Sergia Leona, jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih 'špageti vesterna' u povijesti. Uistinu, kultni talijanski filmaš Sergio Sollima (Revolver, Grad nasilja) režirao je antologijski vestern napete priče, sjajnih likova i briljantne atmosfere koji uz to plijeni pozornost zanimljivim političkim podtekstom.

Glavne uloge odigrali su nezaboravni kauboj Lee Van Cleef, najpoznatiji iz Leoneovih filmova 'Dobar, loš, zao' i 'Za dolar više' te ništa slabiji Tomas Milian, glumac neobičnog životnog puta koji je nastupio u brojnim vesternima, ali isto tako surađivao s Antonionijem, Viscontijem i Bertollucijem, da bi u pozno doba karijere nastupio kao epizodist u Spielbergovom 'Amistadu' i Soderberghovom filmu 'Traffic'. Glazbu za 'Sokolov plijen' potpisuje za podžanr špageti vesterna nezaobilazni Ennio Morricone.

Unatoč velikom uspjehu sjajnog 'Sokolova plijena', Sollima je režirao još svega dva vesterna - 'Grad bezakonja'/'Face to Face' i 'Run, Man, Run', oba s Tomasom Milianom u glavnoj ulozi. U 'Run, Man, Run', svojevrsnom nastavku 'Sokolovog plijena', Milian ponovno tumači ulogu Manuela 'Cuchilla' Sancheza.