Derbi 31. kola španjolske košarkaške lige igra se u Kataloniji, a sastaju se domaća Barcelona i gost iz Baskije Caja Laboral. Sudar je to trenutno prvog i trećeg sastava španjolske ACB lige, a kako je do kraja regularnog dijela sezone ostalo za odigrati još četiri kola, i jedni i drugi će vrlo vjerojatno u play-off krenuti upravo s navedenih pozicija. Barcelona ima dvije pobjede više od drugog Reala, Real dvije pobjede više od treće Caje Laboral, a četvrta Valencija zaostaje još više...

Barcelona je ove sezone u ACB ligi poražena pet puta, a između ostalih pobijedila ju je i Caja Laboral na svom parketu i to sa solidnih jedanaest poena razlike. U zadnje vrijeme Barca igra odlično i dobila je zadnjih šest susreta, dok je Caja izgubila zadnja dva gostovanja. Taj trend lošijih gostovanja baskijskog sastava će se, po svemu sudeći, nastaviti i u ovom kolu jer iako je Caja solidna, trenutno nije ni blizu Barceloni.

Caju Laboral, poznatiju pod imenima Tau Ceramica ili Saski Baskonia, trenira poznati crnogorski stručnjak i bivši košarkaš Jugoplastike Duško Ivanović. Nekad odličan šuter, danas je jedan od najcijenjenijih trenera staroga kontinenta koji postiže dobre rezultate gdje god radi. S Cajom Laboral je već dva puta osvajao prvenstvo čemu je dodao četiri španjolska kupa, a trofeje je osvajao i trenirajući Barcelonu, Limoges i Fribourg.

Ivanović mora biti zadovoljan trećom pozicijom Caje jer je njegov sastav realno gledano dosta slabiji i od Reala i od Barce, a osim toga, treća pozicija mu garantira da se neće susresti s Kataloncima u projiciranom polufinalu već s puno ranjivijim Realom.

Barcelonu na terenu predvodi njen kapetan Juan Carlos Navarro, a u šarenoj baskijskoj družini kapetansku traku nosi Mirza Teletović. Kako će Barcelona uzvratiti Caji za poraz u prvom dijelu prvenstva, pogledajte na kanalu Arena 1.