Navigation Content

Mala Akeelah

Mala Akeelah

Akeelah and the Bee

Priča o djevojčici iz predgrađa Los Angelesa koja se kvalificira na državno natjecanje u sricanju

INFO

RedateljDoug Atchison

GlumciKeke Palmer, Laurence Fishburne, Angela Bassett, Curtis Armstrong, Sean Michael Afable, Sahara Garey

Sažetak

Akeelah (Keke Palmer) ima jedanaest godina, ima dvojicu starije braće, od kojih je jedan član kvartovske bande, stariju sestru koja ima bebu i mamu (Angela Bassett) koja dane provodi brinući se za svog problematičnog sina. Ravnatelj Akeelahine škole, g. Welch (Curtis. Armstrong), zna da je Akeelah iznimno bistra i darovita učenica, s posebnim darom za sricanje.

No, druga djeca joj se rugaju i pogrdno zovu genijem. I kad na školskom natjecanju pobijedi, nije ponosna i ne zanima je nastavak natjecanja, no ravnatelj je doslovno ucijeni da ode na gradsko natjecanje. Uz pomoć mentora dr. Larabeeja (Laurence Fishburne) Akeelah se bez poteškoća kvalificira na državno natjecanje...

Natjecanja u spellingu posebno su važna u Sjedinjenim Državama i okupljaju gotovo jednako toliko djece koliko i nadmetanja navijačica. Priča o Akeelah ujedno je i priča o talentu, neprilagođenosti, nesigurnosti, obiteljskoj ljubavi i podršci, te o prijateljstvu i ferpleju. Uz L. Fishburnea i A. Bassett, posebnu pozornost plijeni K. Palmer kao Akeelah, koja je kao 15-godišnjakinja uvjerljivo odglumila 11-godišnju djevojčicu ispunjenu strahovima i buntom.

Iako još vrlo mlada, iza sebe ima više zapaženih uloga i niz nagrada, među ostalim četiri uzastopne godišnje nagrade Image, osim svih koje je osvojila za Akeelah.

Scenarist i redatelj Doug Atchison za scenarij ovog filma nagrađen je međunarodnom stipendijom za scenariste koju dodjeljuje AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), a kad je film završen, slijedio je još niz uglednih nagrada: nagrada Image za scenarij i glavnu žensku ulogu; nagrada Udruženja američkih kritičara kao najbolji nezavisni film, Christopher za najbolji film; Black Movie Award za najbolji film, za glavnu žensku ulogu (Keke Palmer), mušku sporednu (Laurence Fishburne) i žensku sporednu ulogu (Angela Bassett).

Sean Michael Afable osvojio je nagradu Camie za lik Dylana; Keke Palmer osvojila je i Black Reel, te nagradu Young Artist, ukupno jedanaest nagrada i trinaest nominacija.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...