Navigation Content
Bob Roberts

Bob Roberts

Tim Robbins u ulozi korumpiranog političara koji vodi prljavu kampanju dok ga jedan neovisni reporter pokušava zaustaviti

INFO

GlumciTim Robbins, Giancarlo Esposito, Alan Rickman, Ray Wise, Brian Murray

Sažetak

Bob Roberts (Tim Robins) uspješan je pjevač i bogataš koji želi ostvariti političku karijeru, te se kandidira za senatora iz Pennsylvanije. Roberts je sušta suprotnost američkim folk pjevačima šezdesetih jer propagira izrazito desničarske stavove i za sve nedaće smatra krivim liberale i socijalni program.

U kampanji se koristi i prljavim potezima kojima pokušava diskreditirati svog protivnika, demokratskog senatora Paistea (Gore Vidal). Istodobno uporni novinar Bugs Raplin (Giancarlo Esposito) pokušava razotkriti poslovnu aferu iz njegove prošlosti i dokazati da se Roberts obogatio na nezakonit način.

Njegovu izbornu kampanju prati britanska filmska ekipa koja želi o njemu snimiti dokumentarni film...

'Bob Roberts' politička je satira koja razotkriva ponašanje modernih političara i funkcioniranje politike i izbornih kampanja. Odluka da cijeli film izgleda kao dokumentarni film koji snima britanska ekipa koja u izbornoj kampanji prati Robertsa svakako pridonosi uvjerljivosti prikaza teme.

Tim Robbins kao Bob Roberts pojavio se prvi put 1986. u epizodi kultne humoristične serije Saturday Night Live čiji segment je sam i režirao, da bi zatim šest godina pokušavao pronaći studio koji bi snimio film. Na kraju je većinu novca za film o američkoj politici dao britanski Working Title. Tim Robbins je sa svojom životnom partnericom Susan Sarandon poznat po liberarnim političkim stavovima koje često aktivno promoviraju, a unio ih je i u 'Boba Robertsa' kojim je ostvario zapaženi i hvaljeni redateljski debi na filmu, a ujedno potpisuje scenarij te tumači naslovnu ulogu.

Robbins je do tada već izgradio glumačku karijeru ('Bull Durham', 'Caddillac Man', 'Jacobova ljestvica košmara'), a iste godine glumio je i u Altmanovom 'Igraču' za što je osvojio nagradu u Cannesu. Sljedeći film koji je režirao, 'Dead Man Walking', ostvario je veliki uspjeh, Susan Sarandon osvojila je Oscara za najbolju glumicu, a nominirani su jos bili Robbins za režiju, Sean Pean kao glavni glumac i Bruce Springsteen za najbolju pjesmu.

Kasnije je režirao i hvaljeni 'Kolijevka će se zaljuljati', te video-snimku kazališne predstave 'Embedded' koja kritizira američku intevrenciju u Iraku (prikazana na filmskom festivalu u Veneciji u kategoriji digitalnih radova).

Kao glumac Tim Robins imao je još uspješniju karijeru ('Kratki rezovi', 'Iskupljenje u Shawshanku', 'Misija na Mars', '373', 'Antitrust'), a za sporednu ulogu u 'Mističnoj rijeci', nagrađen je Oscarom. Uz njegovu uvjerljivu interpretaciju Boba Robertsa, ističu se i A. Rickman ('Zapravo ljubav', 'Parfem', 'Razum i osjećaji'), te poznati spisatelj G. Vidal ('Gattaca', 'Shadow Conspiracy', 'With honors'). U manjim ulogama, najčešće izvjestitelja, pojavljuju se mnogobrojni poznati glumci poput S. Sarandon, H. Hunt, J. Spadera, J. Cusacka, F. Warda, J. Pivena, P. Gallaghera, D. Strathairna, J. Blacka.

Sve pjesme u filmu napisao je Tim Robbins sa svojim bratom Davidom, te ih otpjevao, a Jack Black pjevao je prateće vokale. Film je nagrađen na Flaunders Film Festivalu (glazba - David Robbins) i Tokyo Film Festivalu (Bronze Award).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...