Navigation Content

Opasna šifra

Opasna šifra

Mercury Rising

Bruce Willis je Art Jeffries, FBI-jev specijalni agent koji je dobio zadatak da štiti 9-godišnjeg autističnog dječaka koji je na meti ubojica nakon što je otkrio vladinu tajnu komunikacijsku šifru

INFO

RedateljHarold Becker

Glumci Bruce Willis, Miko Hughes, Alec Baldwin, Chi McBride, Kim Dickens, Robert Stanton, Bodhi Elfman

Sažetak

Pripadnici američke Agencije za nacionalnu sigurnost osmislili su kompleksnu komunikacijsku šifru Mercury kako bi mogli sigurno komunicirati sa svojim tajnim agentima diljem svijeta. Kako bi se uvjerili da ju je nemoguće dešifrirati, umetnuli su je u križaljku dostupnu građanima.

Nakon nekog vremena na njihov se broj javi autistični devetogodišnjak Simon Lynch (Miko Hughes) sa dešifriranom porukom. Ubrzo u dom Lynchevih upadne profesionalni ubojica koji smakne Simonove roditelje i pokuša ubiti Simona, no ne uspije ga pronaći.

Slučaj ubijenih roditelja i nestalog dječaka padne u ruke sposobnom agentu FBI-a Artu Jeffriesu (Bruce Willis)...


U akcijskom trileru 'Opasna šifra' glavnu ulogu nosi dokazani žanrovski junak Bruce Willis (Umri muški). Iako bi se moglo pretpostaviti da je ovdje riječ o još jednom tipiziranom Willisovom liku, 'Opasnu šifru' ipak odlikuju kvalitete zbog kojih odskače od uobičajene trilerske konfekcije.

Scenaristi Lawrence Konner i Mark Rosenthal, autori scenarija za hit filmove 'Dragulj s Nila', 'Planet majmuna' (2001) i 'Osmijeh Mona Lise', uspješno su prenijeli atmosferu i karakterizaciju likova iz izvornog romana 'Simple Simon' Rynea Douglasa Pearsona.

Kako je potvrdio kasnijih godina u izvrsnom 'Šestom čulu' (1999) i simpatičnom 'Odrastanju' (2000), Willis se izvrsno snalazi u ulogama očinskih figura. Uvjerljivo prikazan odnos njegovog lika s dječakom Simonom efektno funkcionira kao emocionalna okosnica filma i protuteža akcijsko-trilerskom zapletu. Tome uvelike pridonosi iznimno dojmljiv i realističan portret autističnog dječaka, kojega glumi tada dvanaestogodišnji Miko Hughes (ova mu je uloga donijela Young Artist nagradu), koji se pred kamerama počeo pojavljivati već u četvrtoj godini (Groblje kućnih ljubimaca, Policajac iz vrtića).

Antagonizam dobra i zla u filmu 'Opasna šifra' fino je ocrtan suprotnim karakternim odlikama Willisova lika i glavnog negativca Kudrowa, u dojmljivoj interpretaciji Aleca Baldwina (Lov na Crveni oktobar).

Redatelj Harold Becker više se puta tijekom karijere okušao u trilerima, i to prilično uspješno, a neki od poznatijih naslova iz njegove filmografije su 'More ljubavi', 'Pakost', 'Gradonačelnik' i 'Slučajni svjedok'.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...