Alec Guinness u britanskoj drami o montiranom sudskom procesu kardinalu u jednoj neimenovanoj istočnoeuropskoj državi nakon 2. svjetskog rata, čija priča nevjerojatno nalikuje sudbini našega kardinala Alojzija Stepinca

U jednoj neimenovanoj komunističkoj državi u istočnoj Europi, vlasti strpaju u zatvor kardinala (Alec Guinness), optuživši ga za izdaju. Kako je kardinal izuzetno popularan u javnosti, vlasti ga zapravo žele diskreditirati, bojeći se njegova utjecaja na narod.

Želeći od kardinala iznuditi lažno priznanje, posao ispitivanja preuzima moćni isljednik (Jack Hawking), koji je inače s kardinalom surađivao tijekom rata u borbi protiv nacista. Kardinal je ubrzo izložen strašnom pritisku i mukama...

Britanska drama 'Zatvorenik' bit će našoj publici itekako zanimljiva: riječ je o hrvatskoj premijeri ovoga za nas donedavno posve nepoznatog filma čija priča nevjerojatno nalikuje sudbini našega kardinala Alojzija Stepinca. Naime, 'Zatvorenik' je priča o montiranom sudskom procesu kardinalu u jednoj neimenovanoj istočnoeuropskoj državi, nakon 2. svjetskog rata.

Brojne su podudarnosti između ovoga filma i Stepinčeva slučaja, a vrijedi spomenuti i određenu fizičku sličnosti između Guinessa i Stepinca, koja će film dodatno učiniti bliskim svim poznavateljima Stepinčeve sudbine. Inače, riječ je o vrlo dobrom filmu u kojem su, pored legendarnog Guinessa (Ratovi zvijezda, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Most na rijeci Kwai), odlične uloge zabilježili i svi drugi glumci, ponajprije J. Hawkins (Lawrence od Arabije, Zulu, Most na rijeci Kwai, Ben Hur).

Zanimljivo, u doba prikazivanja, 'Zatvorenik' je pobudio brojne kontroverze, da bi s vremenom postao nezasluženo zaboravljen, ne dočekavši nikada hrvatsku premijeru.