Navigation Content
Moby Dick

Moby Dick

William Hurt i Ethan Hawke u najnovijoj adapaciji jednog od najutjecajnijih romana američke i svjetske književnosti

INFO

Redatelj Mike Barker

GlumciWilliam Hurt, Ethan Hawke, Charlie Cox, Eddie Marsan, Gillian Anderson, Billy Boyd, Raoul Trujillo

Sažetak

Nantucket je glavni grad kitolovaca na istoimenom malom otoku, na istočnoj obali SAD-a. Mornari, trgovci, lovci harpunom – jedni žele zaraditi nešto novca radeći u gradu ili na brodu, dok se drugi nadaju nezaboravnoj pustolovini.

Jedan od njih je i Ishmael (Charlie Cox), u potrazi za kitolovcem koji će ga odvesti na otvoreno more. Uskoro, zajedno s dječakom Pipom (Daniel Gordon) i polinezijskim lovcem s harpunom Queequegom (Raol Trujillo), Ishmael se prijavi kao član posade kitolovca 'Pequod'.

Kapetan broda je karizmatični Ahab (William Hurt), iskusni pomorac koji je prije nekoliko godina na moru u borbi s velikim bijelim kitom izgubio nogu. Od tada Ahab živi samo za osvetu, a nitko ne vidi u kolikoj je mjeri njom opsjednut. Ni njegova supruga Elizabeth (Gillian Anderson) ni posada ne mogu pretpostaviti da je osveta postala smisao njegova života. Jedino Starbuck (Ethan Hawke), prvi časnik 'Pequoda', shvaća da ovaj lov na kitove neće biti samo još jedno obično putovanje i rutinski obavljen posao koji će svima donijeti zaradu.

Jednom na pučini, kapetan Ahab svojoj posadi konačno objašnjava krajnji cilj lova - smrt Mobyja Dicka. I dok je Ishmael fasciniran kapetanovom osobnošću, snagom volje i odlučnošću, Queequeg ima mračne slutnje, a Starbuck upozorava na slijepu mržnju i osvetoljubljivost kapetana Ahaba, koji manipulira posadom i odvodi je u smrt na otvorenom moru.

Na dugom i mučnom putovanju preko Atlantika, koji vodi kitolovca uz Rt dobre nade preko južnog Kineskog mora, posada je izložena žeđi, gladi, bolesti i strahovima. No bez obzira na posljedice, Ahab neumorno motivira svoje ljude na lov za ultimativnu nagradu – Mobyja Dicka te ih zajedno sa sobom vodi u propast. Kada se susretnu s lovinom, moreplovci će shvatiti svu snagu i moć legendarnog bijelog kita. No njihov prvi susret sa Ahabovim zakletim neprijateljem bio je samo početak apokaliptičke borbe, koja stapa sudbine kapetana i Mobyja Dicka...

Bez sumnje, 'Moby Dick' Hermana Melvilla jedan je od najutjecajnijih romana američke i svjetske književnosti. Kompleksnost romana nije vidljiva samo u simbolima i metaforama kojima se Melville služi, već i kroz nekolicinu tema kojima nam skreće pozornost - upućuje nas na razlike u klasama i socijalnim statusima, bavi se postojanjem dobra i zla, u jednom trenutku izjednačava važnost svjetskih religija, što je u tadašnje vrijeme prouzročilo veliko negodovanje kršćanske Amerike te čak odlazi korak dalje i dovodi u pitanje postojanje Boga (Ishmael preispituje svoja vjerovanja).

Zanimljive su i biblijske poveznice – pa tako Ishmael simbolizira siročad, prognanike i društvene otpadnike, Ellijah je dobio ime prema istoimenom biblijskom proroku, Ahab je u romanu kveker koji se protivi svom religijskom uvjerenju – pacifizmu, a u Bibliji Ahab je kralj Izraela koji obožavao lažnog Boga. Dalje, kako bi nam prenio materijal, Melville se koristi naratorovim razmišljanjima i opisima života na brodu te ih štoviše isprepleće Shakespearovim književnim tehnikama - digresijama i monolozima.

No ipak, najveću pozornost daje portretu opsesivnog kapetana, povezujući ga s Mobyjem Dickom, na kojeg projicira ljudske osobine. Moby Dick je nemilosrdan prema kitolovcima koji ga pokušavaju ubiti, a Melville objašnjava kako je Ahab taj koji svojim zlim namjerama uzrokuje ponašanje i reakciju velikog bijelog sisavca, odnosno kapetanovi postupci samo se zrcale u Mobyjevim instinktima za preživljavanje. No zagonetnost i simbolizam Mobyja Dicka nije objašnjena do kraja i namjerno je ostavljena tako da se može interpretirati na nekoliko načina. Pa tako svakom mornaru koji je motiviran za njegov ulov, kit drži drugačije značenje – Boga, prirode, sudbine, oceana, svemira...

Kao zanimljivost spomenimo da je sam Herman Melville proveo dvije godine među posadom jednog kitolovca, što je dodatno dalo na autentičnosti čitavoj priči, dok sudbina kitolovca 'Pequod' počiva na onoj stvarnog kitolovca 'Essex', koji je 1820. potopljen nakon borbe s jednim bijelim kitom.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...