Navigation Content

Filmska zvijezda: Riba u borbi za opstanak

Filmska zvijezda: Riba u borbi za opstanak

Filmstar Fish: The Struggle for Survival

Ovaj novi dokumentarac pojavljuje se uoči desete obljetnice izlaska filma 'U potrazi za Nemom' i objavljuje rezultate sustavna istraživanja života tih miljenika oceana i utjecaja koji je crtić imao na njihov opstanak

INFO

Sažetak

Oscarom nagrađen animirani film 'U potrazi za Nemom' iz 2002. bio je velika uspješnica - riječ je o najprodavanijem DVD-u svih vremena i filmu prikladnom za sve uzraste, s najvećom zaradom.

Ironično je što je poruka filma o zaštiti prirode potonula jer danas svi žele imati svog Nema, pa na visoko profitnom tržištu tropske ribe vlada velika potražnja za tom vrstom. Dvadeset milijuna primjeraka ribe-klauna vrijednih petsto milijuna dolara bit će izlovljeno u divljini, stoga danas problem više nije pronaći Nema, nego ga spasiti.

Je li film ugrozio svoju zvijezdu i greben? U cijelom Indijskom oceanu i zapadnom Pacifiku ti klaunovi s grebena ozbiljno su ugroženi zbog prekomjerna izlova. Ronimo s ribarima dok hvataju Nema u divljini. Jedno od rješenja je uzgoj, no film ne prikazuje samo uzgajališta u Tajlandu, nego i crno tržište ribom u Bangkoku.

Riba-klaun - zanimljiva i ljupka - živi fascinantnim životom. Postoji više od dvadeset devet posve različitih vrsta, no svima je zajednički život među žarnicima meduza koji su za druga morska stvorenja smrtonosni. Riba-klaun može promijeniti spol, a živi u strogo organiziranim i jedinstvenim zajednicama. Jednako tako riba-klaun pripada rijetkim vrstama koje se brinu za stotine jajašaca sve dok se ona ne razviju u besprijekorne minijaturne replike roditelja - baš kao u animiranome filmu.

Film također potkrepljuje nova znanstvena otkrića do kojih je došlo zahvaljujući označavanju DNK (tzv. metilacije), a pokazala su da sićušne ličinke nakon što se izlegu u planktonu pronalaze put do grebena s kojeg potječu. Nemo se, dakle, doista vraća kući!

Drugim, još neobjavljenim istraživanjem utvrđeno je da bi zbog te tek otkrivene teškoće ribe-klaunovi uskoro mogle izumrijeti...

Film donosi posve nove snimke visoke rezolucije iz života tih fascinantnih bića i nudi jedinstveni uvid u trgovinu divljom ribom, a istraživački timovi govore o najnovijim znanstvenim otkrićima.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...