Navigation Content
Pasija

The Passion of the Christ

James Caviezel u kontroverznome Gibsonovom prikazu posljednjih sati Isusova ovozemaljskog života

INFO

RedateljMel Gibson

GlumciJames Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Claudia Gerini, Sergio Rubini, Hristo Naumov Shopov, Luca Lionello, Rosalinda Celentano

Sažetak

Judeja pod rimskom vlašću. Propovjednik Isus od Nazareta (James Caviezel) navješta Božju volju privlačeći mnoštvo sunarodnjaka, ali i navlačeći gnjev vladajućeg svećeničkog sloja i farizeja. Zbog izdaje Jude Iskariota (Luca Lionello), jednog od svojih učenika, Isusa su u Getsemanskom vrtu uhitili rimski legionari i poslan je pred sud kao izdajnik.

Rimski namjesnik Poncije Pilat (Hristo Naumov Shopov) 'pere ruke' od osude Isusa prepuštajući odluku stanovnicima Jeruzalema. Podnoseći neopisivo mučenje i kušnju samog Sotone (Rosalinda Celentano), Isus odluči ustrajati u svojoj vjeri i nakon što ga osude na razapinjanje na križ...

Film govori o posljednjih 12 sati života Isusa Krista, koji je Mel Gibson pripremao gotovo 12 godina vođen unutarnjim preispitivanjem i vlastitom vjerom. Dijelom zasnovan na Evanđeljima po Mateju, Marku, Luki i Ivanu, a dijelom na viđenjima dviju redovnica mističarki, sv. Anne Catherine Emmerich i Marije iz Agreda, film je vizualno šokantni prikaz najdramatičnijih trenutaka Isusova ovozemaljskog života od uhićenja u Getsemanskom vrtu do uskrsnuća nakon razapinjanja na Golgoti uz efektne flashbackove posvećene najvažnijim događajima iz Isusova poslanja.

Gibson se odlučio za naturalističke opise Isusova mučenja i Križnog puta, a u nizu takvih prizora vrhunac predstavlja Isusovo višeminutno bičevanje, zasigurno jedna od najtraumatičnijih scena u svjetskoj kinematografiji posljednjih godina.

Realističnosti je pripomogla i odluka da glumci govore aramejskim i latinskim jezikom, baš kao i izvrstan izbor filmskih lokacija u Italiji koje su dočarale tadašnju Judeju.

Ulogu Isusa ponio je James Caviezel (Grof Monte Cristo, Tanka crvena linija) koji se više mjeseci, i fizički i psihički, pripremao za svoj zahtjevni nastup. Ostatak međunarodne glumačke ekipe čine talijanska zvijezda Monica Bellucci (Malena, Nepovratno), zatim rumunjska filmska i kazališna glumica Maia Morgenstern (Balanta, Witman Fiuk), njezin bugarski kolega Hristo Naumov Shopov (Kragovrat, Requisite), te Talijanka Rosalinda Celentano (Il dolce rumore della vita).

Snimljena uz proračun od 30 milijuna dolara, 'Pasija' je u svjetskim kinima zaradila gotovo 612 milijuna dolara. Sjajan kinoprijam film je imao i u Hrvatskoj. Impresivna produkcija nominirana je za tri Oscara - masku, originalnu glazbu Johna Debnyja, te fotografiju Caleba Deschanela koji se nadahnuo slikama talijanskog ranobaroknog majstora Caravaggia, promicatelja strastvene dramatike svjetla i sjene. Naslov filma 'Pasija' potječe od latinske riječi za muku i patnju, ali istodobno i za najuzvišeniji oblik ljubavi.

 

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...