Navigation Content

Alzheimerova bolest: Mjuzikl

Alzheimerova bolest: Mjuzikl

Alzheimer's: The Musical

'Alzheimerova bolest: Mjuzikl' film je o ljubavi, vremenu i zapanjujućoj moći glazbe da nam vrati ljude za koje smo mislili da smo ih izgubili

INFO

Sažetak

Svakog se tjedna jedinstvena skupina ljudi okuplja u velikoj dvorani u Bristolu na jugozapadu Engleske. Većina ih je u dobi iznad 65 godina. Neki su u invalidskim kolicima ili se kreću uz pomoć štapa, ostali su fizički pokretni i čili.

Jedni su naizgled povučeni u sebe i šutljivi, drugi pričljivi ili zbunjeni. Svima je zajedničko jedno - Alzheimerova bolest. No iako ih pamćenje izdaje, imaju neutaživu želju da nastave živjeti pjevajući. 

Hilda je morala napustiti obitelj i preseliti se u dom za starije i nemoćne. Više ne prepoznaje ni svoje najbliže, a njezin privrženi suprug Ted, s kojim je u braku 50 godina, zove je svojom 'ljupkom malom neznankom'. Iako se više ne sjeća čovjeka za kojeg se udala, pamti melodiju pjesme 'Que sera, sera'.

Skupinu 'Pjesmom do mozga' u cijelosti sačinjavaju osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i njihovi supružnici, poput Teda i Hilde. Neki su u početnom stadiju demencije i pjevanje ima na njih neobično smirujući i terapeutski učinak. Ostalima ovakva okupljanja predstavljaju jedino vrijeme u tjednu kada se mogu istinski povezati jedni s drugima. Kad jednom počnu pjevati, događa se nešto izvanredno: nestaje svake razlike između oboljelih i njegovatelja. Kada se prepuste pjesmi, čak se i oni u uznapredovalom stadiju demencije, tjerani neumornom željom za pjevanjem, prisjete stihova i melodija za koje biste očekivali da su odavno zaboravljeni.

Inicijativa 'Pjesmom do mozga' pokazala se tako uspješnom da se u dvije godine od osnutka prve oformilo još 25 novih skupina diljem Britanije.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...