Navigation Content

Dvanaest majmuna

Dvanaest majmuna

Twelve Monkeys

Kultni hit Terryja Gilliama s Bruceom Willisom kao zatvorenikom kojeg iz budućnosti devastiranoj bolestima šalju u prošlost kako bi prikupio informacije o virusu koji je ubio većinu populacije Zemlje

INFO

Redatelj Terry Gilliam

Glumci Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe, Jon Seda, Michael Chance, Vernon Campbell, Bob Adrian

Sažetak

Philadelphia, 2035. Nakon što je sredinom 1990-ih čovječanstvo poharala nepoznata zarazna bolest od koje je umrlo pet milijardi ljudi, ostatak ljudske rase preživljava duboko ispod površine Zemlje. Površina je opustošena i njome vladaju divlje životinje.

Kako bi spasile preostale ljude, vlasti šalju zatvorenika Jamesa Colea (Bruce Willis) u prošlost ne bi li ondje izolirao opasni virus i tako omogućio da se u budućnosti napravi cjepivo. Cole greškom dospije u 1990., a ne u 1996. kada se dogodila pandemija, gdje ga odmah zatvore i dodijele liječnici dr. Kathryn Railly (Madeleine Stowe). Dr. Railly isprva misli da ispred sebe ima teškog shizofreničara koji bulazni o budućoj kataklizmi...

S obzirom na njihove ranije filmove, nije ni čudo da su Terry Gilliam, redatelj 'Brazila' i David Peoples, koscenarist 'Istrebljivača', zaslužni za uspjeh ovog znanstveno-fantastičnog trilera o mračnoj sutrašnjici.

Riječ je o jednom od najdojmljivijih filmova ovog žanra, koji je okupio poznatu autorsku i glumačku ekipu, te priskrbio punu pozornost kritike i publike. Gilliam, član ekipe koja je osmislila nezaboravnu britansku humorističnu seriju 'Monty Python', izvrsno se snašao i u Hollywoodu ('Kralj ribara'), dok mu je 'Brazil' donio najveća priznanja (nominacija za Oscara za najbolji scenarij).

Ozračjem vrlo sličan, Gilliamov film 'Dvanaest majmuna' ishodište ima u francuskom kratkometražnom filmu 'La Jetée' (1962) Chrisa Markera prema kojemu je bračni par David i Janet Peoples napisao turobnu priču o budućnosti u kojoj čovječanstvo preživljava nakon katastrofalne zaraze. Dijelom nadahnut Hitchcockom, Gilliam sve to čini s mnogo ironije, pa je '12 majmuna' unatoč proklamiranom pesimizmu u mnogim scenama itekako zabavan.

U glavnoj je ulozi holivudska zvijezda Bruce Willis (TV serija 'Slučajni partneri', trilogija 'Umri muški') kojemu je ovo nesumnjivo jedna od najboljih dramskih uloga u karijeri. Partnerica mu je podjednako uvjerljiva Madeleine Stowe ('Kratki rezovi', 'Generalova kći'), dok je pravo iznenađenje bravurozna epizodna uloga Brada Pitta ('Sedam', 'Klub boraca', 'Troja'). Dao je sve od sebe kako bi utjelovio lik paranoidnog Goinesa, pa osvojeni Zlatni globus i nominacija za Oscara za najbolju mušku epizodnu ulogu nisu bili iznenađenje.

Druga nominacija bila je za kostimografiju, a uz niz strukovnih priznanja (tri nagrade Američke akademije za ZF, fantastične i horor filmove), 'Dvanaest majmuna' je prikazan i u službenoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 1996. Vizualno originalan, napete priče s nekoliko obrata, te vrsno režiran i snimljen, film je vrlo brzo stekao kultni status.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...