Navigation Content
Život

Life

Eddie Murphy i Martin Lawrence, dvojica kriminalaca osuđena na doživotnu robiju, otkrivaju smisao i vrijednost života

INFO

RedateljTed Demme

Glumci Eddie Murphy, Martin Lawrence, Obba Babatundé, Nick Cassavetes, Anthony Anderson, Barry Shabaka Henley, Brent Jennings

Sažetak

Harlem, New York, 1932. Sitnog kriminalca Raya (Eddie Murphy) i bankovnog činovnika Claudea (Martin Lawrence), potreba za novcem natjerala je u partnerstvo. Kako bi podmirili dug gangsteru, moraju mu dostaviti pošiljku alkohola iz Mississippija. No tamo ih zadesi drukčija sudbina. Nakon što ih policija uhiti u blizini jednog trupla, lokalni ih sudac osudi na doživotnu robiju zbog ubojstva koje nisu počinili.

Prvih se dana u zatvoru momci pretjerano ne zabrinjavaju. Ray smišlja najefikasniji način bijega i sanja o klubu koji će otvoriti na slobodi, a Claude pokušava naći odvjetnika koji će ga izvući kako bi se mogao pridružiti voljenoj djevojci. Nažalost, Rayevi se planovi bijega izjalove, a Claudeov odvjetnik nije mogao ništa učiniti kako bi ga izvukao.

Dvanaest godina kasnije, njih su dvojica i dalje na istom mjestu, potpuno priviknuti na zatvorski život. No, nada u bijeg nikad ih nije napustila...

Nakon što su zajedno glumili 1992. u filmu 'Boomerang', dvojica iznimno popularnih američkih glumaca Eddie Murphy ('48 sati', 'Luckasti profesor') i Martin Lawrence ('Zločesti dečki', 'Kuća debele mame') ponovno su se susreli na zajedničkom projektu tek sedam godina kasnije, u filmu 'Život'. Zanimljivo je to da film koji je spojio možda i dva najveća afroamerička komičarska potencijala ustvari i nije komedija, barem ne tipična za njihov opus. Riječ je prvenstveno o drami, naravno, s neizostavnim elementima komedije, koja daje suptilan prikaz dvojice muškaraca koje je nezasluženo zadesila jedna od najgorih mogućih sudbina - doživotna robija zbog ubojstva koje nisu počinili.

Murphy i Lawrence izvrsno su se snašli izvan svojih uobičajenih glumačkih okvira. Jednako su efektni u nepatetičnom dočaravanju očaja i spontanom izazivanju smijeha, a vrlo dobro funkcioniraju i u međusobnoj interakciji, tvoreći izrazito simpatičan i dojmljiv filmski tandem. Iako su glumci u filmu podosta improvizirali, i to sa sjajnim učinkom, pohvale definitivno zaslužuje i scenarij Roberta Ramseya i Matthewa Stonea (s braćom Coen supotpisali scenarij filma 'Razvedi me, zavedi me') koji je uspješno izbalansirao elemente komedije i drame, diskretno dočaravši tragičnost priče bez opterećivanja gledatelja.

Redatelj Ted Demme ('Bijeli prah'), kojemu je ovo bio jedan od posljednjih filmova prije iznenadne smrti 2002. godine, staloženom i sigurnom režijom uspio je održati ritam ove uglavnom razgovorne komične drame, a u postizanju uvjerljivosti zbivanja na ekranu svesrdnu je pomoć dobio od šminkerske ekipe koja je obavila fascinantan posao 'pretvorivši' Murphyja i Lawrencea u onemoćale starce.

U filmu nastupaju i mnoga druga poznata lica, poput legende funka R. Jamesa, N. Cassavetesa i R. Leeja Ermeya (Full Metal Jacket). Život je bio nominiran za Oskara u kategoriji najbolje šminke (Rick Baker), za nagradu Image te za nagradu Blockbuster Entertainment u kategorijama najboljeg tandema u komediji (Murphy i Lawrence) i omiljene filmske pjesme.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...