Navigation Content

Zemlja pod vodom

Zemlja pod vodom

Earth Under Water

Razina mora u idućih nekoliko desetljeća mogla bi se podići i do 70 metara. Ovaj dokumentarni film pokazuje razmjere katastrofe koja bi se pritom dogodila.

INFO

Sažetak

Zamislite da se razina mora podigne za 70 metara... Cijenjeni klimatolog smatra da je potop neizbježan ne smanji li se emisija CO2. Ovaj BBC-jev dokumentarni film donosi mišljenja znanstvenika, a računalne animacije pokazuju razmjere katastrofe...

Ovaj šokantan dokumentarni film temelji se na istraživanjima NASA-inog astrobiologa i paleontologa, profesora Petera Warda i skupine uglednih američkih klimatologa te donosi rezultate starijih i novih istraživanja, arhivske materijale, brojne fotografije i računalne animacije kako bi prikazao strašne posljedice koje će uslijediti za 100-300 godina ako se razina CO2 u atmosferi, kao što se predviđa, utrostruči.

Veliki potop već se dogodio na našem planetu kada ga je prije 6.000 do 7.000 godina zahvatilo globalno zatopljenje i razina mora se podigla. Mnogi znanstvenici smatraju da mit o velikome potopu odatle i potječe, no to se ne može usporediti s onime što se, sudeći prema fosilnim ostacima, dogodilo prije 60 milijuna godina tijekom eocena. Zemlja je u to doba bila iznimno toplo mjesto na kojemu nije bilo leda, a razina mora, koja su prekrivala nizinske dijelove kontinenata, bila je 70 metara viša od današnje. Peter Ward smatra da je takav scenarij neizbježan ne smanji li se emisija CO2, a prve posljedice toga osjetit ćemo za 40 godina.

Ovaj dokumentarni film pokazuje što će se dogoditi ako se razina mora podigne najprije za jedan, a postupno i do 70 metara i donosi rezultate znanstvenih istraživanja koja govore u prilog kataklizmi te otkriva kada bi nas ona mogla zadesiti i kakve bi njezine posljedice bile po čovječanstvo. Perspektiva je zastrašujuća. Mjere obrane od poplave su skupe, što znači da bi siromašniji slojevi teško stradali, a migracija stanovništva dovela bi do političkih sukoba već u slučaju da se razina mora u sljedećih stotinu godina podigne za 1,4 do 2 metra. Globalna nestašica hrane, nestanak važnih luka, industrije koja je smještena u priobalna područja i nuklearnih elektrana dogodili bi se kada bi se razina mora u sljedećih stotinu godina podigla za 5 metara, a otopi li se ledena kapa, život na Zemlji bio bi ozbiljno ugrožen, milijarde ljudi bile bi zbrisane s lica Zemlje, a četvrtina ukupne površine kontinenata pod vodom.

Znanstvenici i političari u filmu također govore o mjerama koje se mogu uvesti ne bi li se smanjila emisija CO2, a propituju se i razne tehničke mogućnosti koje bi nam pomogle da kupimo nešto vremena. Poruka ovoga filma je snažna i jasno se ocrtava u računalnim prikazima apokaliptične budućnosti planeta koju smo dosad uspijevali izbjeći.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...