Navigation Content

Korak ispred

Korak ispred

Out of Time

Denzel Washington u ulozi šefa policije koji mora riješiti dvostruko ubojstvo prije nego i sam postane osumnjičeni

INFO

RedateljCarl Franklin

GlumciDenzel Washington, Sanaa Lathan, Eva Mendes, Dean Cain, John Billingsley, Robert Baker

Sažetak

Šef policije floridskog otoka Banyon Key Matt Lee Whitlock (Denzel Washington) upravo se proslavio zapljenom 450.000 dolara od narkodilera. No, u privatnom mu životu ne cvjetaju ruže, jer se upravo razvodi od privlačne Alex Diaz (Eva Mendes), detektivke s kojom još uvijek poslovno surađuje, dok istodobno uživa u ljubavnoj vezi s atraktivnom Ann Harrison (Sanaa Lathan), suprugom ljubomornog bivšeg robijaša Chrisa (Dean Cain).

Kad jednog dana dozna da Ann boluje od raka i da bi joj mogla pomoći skupa operacija u Europi, Matt odluči dati joj zaplijenjeni novac. Međutim, već iste večeri u Anninoj kući izbije požar u kojem poginu ona i Chris, a na zgarištu nema ni traga kovčegu s novcem.

Saznavši da pougljenjeni leševi ne pripadaju Ann i Chrisu, Matt počne shvaćati da je uvučen u složenu spletku u kojoj svi dokazi upućuju na njegovu krivnju. Za izvlačenje iz vrlo neugodne situacije u kojoj se mora utrkivati s vremenom, Mattu će trebati izuzetna domišljatost ali i Alexina pomoć...

Nakon izvrsnog neonoir naslova "Vrag u plavoj haljini" iz 1995. godine, noir triler "Korak ispred" drugi je zajednički projekt redatelja Carla Franklina ("Jedna prava stvar", "Zaboravljeni zločin") i oskarovca Denzela Washingtona ("Dan obuke", "Američki gangster", "Knjiga iskupljenja").

Unatoč žanrovskoj podudarnosti riječ je o ponešto manje uspjelom ostvarenju razmjerno predvidljivog zapleta i neujednačenog ritma, za što je najzaslužniji scenarist David Collard ("Annapolis", animirana serija "Family Guy"). Dok je "Vrag u plavoj haljini" bio izuzetno uspjela ekranizacija krimića Waltera Mosleya, scenarij Davida Collarda očito je nadahnut romanom "Veliki sat" Kennetha Fearinga te njegovim dvjema holivudskim ekranizacijama, istoimenoj iz 1948. godine te onoj naslovljenoj "Bez izlaza" iz 1987.

Konvencionalna karakterizacija protagonista i sporednih likova, variranje općih žanrovskih mjesta viđenih u mnoštvu filmova, od "Dvostruke obmane" Billyja Wildera do "Tjelesne strasti" Lawrencea Kasdana, kao i donekle ishitreni obrat u završnici, osobine su djela koje nosi siguran nastup Denzela Washingtona, koji vrlo uvjerljivo utjelovljuje inteligentnog i snažnog, ali istodobno i ranjivog (anti)junaka kojeg zaljubljenost tjera na niz nepromišljenih poteza.

Vrline filma su i raspoloženi nastupi atraktivne E. Mendes ("Prebrzi i prežestoki", "Hitch", "Murjaci s klupe") i S. Lathan ("Alien protiv predatora", serija "Laži mi"), atmosferična fotografija Thea van de Sandea ("Blade", "Okrutne namjere"), efektna glazba nagrađivanog Graemea Revella ("Planet tame", "Sin City") te obilje humora za koji je najzaslužniji sporedni lik forenzičara Chaea u interpretaciji odličnog J. Billingsleya ("2012", serija "Okus krvi").

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...