Navigation Content

Formula 1 - godine smrti

Formula 1 - godine smrti

Grand Prix, the Killer Years

Uz sudjelovanje mnogih poznatih imena iz svijeta Formule 1, ovaj uzbudljiv i šokantan dokumentarac priča je o vozačima kojima je dozlogrdilo gledati kako njihovi prijatelji i kolege ginu na stazi te su odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke

INFO

Sažetak

60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća utrke Formule 1 bile su pogubne za mnoge vozače. Milijuni gledatelja svjedočili su njihovoj smrti putem televizijskih prijenosa.

Mehanički kvarovi, loše projektirane staze, požari i neiskustvo odnijeli su mnoge mlade živote. Vozači su postali gotovo potrošna roba.

Na vrata najuspješnijih momčadi u neograničenom su broju pristizali nadobudni mladi vozači spremni uskočiti na njihovo mjesto. Uz sudjelovanje mnogih poznatih vozača, poput trostrukog svjetskog prvaka sir Jackieja Stewarta, dvostrukog svjetskog prvaka Emersona Fittipaldija i sir Johna Surteesa, ovaj dokumentarni film priča je o razdoblju kad je Formula 1 bila izvan kontrole. Nakon niza smrtnih slučajeva vozači su se odlučili na bojkot Velike nagrade Belgije i Njemačke inzistirajući na većoj sigurnosti.

No to je bila duga i mukotrpna borba i prošlo je mnogo vremena prije nego što su organizatori poslušali glas vozača. U međuvremenu su život izgubili mnogi talentirani vozači u najboljim godinama.

U dokumentarcu govore sir Jackie Stewart (bivši svjetski prvak), Emerson Fittipaldi (bivši svjetski prvak), sir John Surtees (bivši svjetski prvak), Tony Brooks, Jackie Olivier, Jean-Pierre Beltoise, Jacky Ickx.

Jeste li znali?
Premda od 1994. ni jedan vozač nije poginuo na utrci Formule 1, ovaj sport još je vrlo opasan. Mladi vozači, poput Lewisa Hamiltona, i dalje preferiraju stare i opasne ulične staze poput one u Monte Carlu.
Ekipa koja je radila na ovom filmu snimila je i Deadliest Crash, nominiran za nagradu Grierson.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...